Nieuwe plannen uitbreiding historisch stadhuis Halle voorgesteld: derde keer, goede keer? 

In Halle zijn nieuwe plannen voorgesteld voor de uitbreiding van het historische stadhuis. Het nieuwe voorontwerp ligt nu voor de derde keer op tafel. Maar ook nu vallen de plannen niet bij iedereen in de smaak.

Vorig jaar nog kreeg een eerste voorontwerp nog heel wat kritiek omdat de aanbouw de hele achtergevel zou wegstoppen en veel te bombastisch was.  Jaren geleden had architect Karel Breda al eens een plan op papier had gezet, maar ook dat moest opnieuw herwerkt worden nadat het lauw ontvangen werd.

Tijdens de commissie Stadsontwikkeling werden de aangepaste plannen voor de aanbouw aan het historisch stadhuis besproken. Die aanbouw is nodig voor een lift, want die is er niet in het historische stadhuis. “De lift maakt alle verdiepingen in het historisch stadhuis bereikbaar", zegt schepen van Patrimonium Pieter Busselot. "Daardoor kunnen grootouders bijvoorbeeld de trouw van hun kleinkinderen meebeleven vanop de eerste rij. In het voorontwerp is er ook een ruimte waar het trouwkoppel kan ontvangen worden voor ze naar de trouwzaal gaan en er wordt extra sanitair voorzien.

Nog één toren

"Alles is nu herwerkt in één toren, terwijl in het vorige ontwerp er twee torens waren met een middenconsole die het zicht op de achtergevel  wegnamen", gaat Busselot verder. "Tegen de achtergevel aan voorzien we glaspartijen zodat de gevel ook zichtbaar blijft voor de mensen die op het plein staan, en daardoor is er ook meer lichtinval aan de kant van de Basiliekstraat."

Deze keer was er minder kritiek vanuit de oppositie, maar het ontwerp kon niet iedereen overtuigen. Voor sommigen is het te groot, te lomp en neemt het te veel licht weg voor de woningen ernaast. In het meerjarenplan is 2,5 miljoen euro voorzien voor de werken, maar mogelijk wordt die raming overschreden. Als het voorontwerp tenminste goedgekeurd wordt door de gemeenteraad.

Meest gelezen