VLIZ

Nonnetje is grote winnaar van de Schelpentelweek

Het nonnetje is de grote winnaar van de Schelpentelweek. Die schelp was goed voor bijna 30 procent van alle gevonden schelpen. De tweede plaats was voor de halfgeknotte strandschelp met 23 procent. En de top 3 eindigt met de kokkel met 19 procent.

Vorige week telden 1.100 deelnemers samen ongeveer 40.000 schelpen. Opvallend: van de vele aangespoelde nonnetjes hingen de schelphelften nog samen. Dat wijst erop dat ze onlangs stierven, waarschijnlijk door de stormachtige periodes de voorbije weken.

Dit staat in schril contrast met de halfgeknotte strandschelp en de kokkel, die slechts in 2 procent van alle gevonden exemplaren voorkwamen als doublet. Dit komt omdat deze 2 soorten voornamelijk fossiel zijn. In een ver verleden vielen de 2 schelphelften dus uit elkaar.

Vierde editie

De Schelpentelweek is een initiatief van onder andere de provincie West-Vlaanderen, samen met het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Het was de vierde keer dat er een Schelpenteldag georganiseerd werd.

Er waren dit jaar geen vaste telposten op het strand door corona. Daarom had het VLIZ experten opgetrommeld om digitaal, via de scHELPdesk, te helpen. Schelpenrapers konden zo hun gevonden schelpen tonen via de webcam en uitleg vragen.

Meest gelezen