Radio 2

Inwoners Dilsen-Stokkem krijgen serre en 30 percelen grond: "Samenhorigheid tussen tuiniers is groot"

Het stadsbestuur van Dilsen-Stokkem schenkt een serre en 30 percelen grond aan de inwoners die geen groentetuin hebben. Ook voor mensen die minder mobiel zijn, is er plaats voor een aangepast tuintje. 

De inwoners van Dilsen-Stokkem die zelf geen tuin hebben, kunnen een perceel krijgen van de stad. Zo kunnen ze toch tuinieren in hun eigen moestuin. Het perceel is gelegen achter het Dienstencentrum Stockheim in de Kapelstraat in Stokkem. Er is voorlopig plaats voor 30 moestuintjes.  

“In onze stad wonen heel wat gezinnen in een appartement of in een studio,” zegt schepen Ingrid Erlingen (Vooruit). “Er zijn ook gezinnen die in een serviceflat of assistentiewoning wonen. Deze mensen hebben soms enkel een klein terras als buitengebied. Vaak hebben ze in hun actieve loopbaan wel getuinierd en willen ze best nog wel een tuintje onderhouden. Met deze tuintjes kunnen bewoners ecologisch tuinieren, kennis en ervaringen uitwisselen en zelfs composteren." Voor zaden of plantjes moeten de tuiniers zelf zorgen. Voor een tuintje vraagt de stad een bijdrage van 10 euro. De percelen hebben verschillende afmetingen. 

Maasmoosem

Het stadsbestuur heeft ook gedacht aan mensen die minder mobiel zijn. Zij kunnen een 'moosem' krijgen. Dat is het Stokkems dialectwoord voor een moestuin. "Er zijn percelen aangelegd in een houten bak op hoogte, zodat de tuinier niet op zijn knieën moet zitten. Ook zijn er percelen waarbij men met de rolstoel deels onder de bak kan schuiven. Zo kan iedereen op een verschillende hoogte toch zijn tuintje onderhouden en groenten kweken", vertelt Karin Gilissen, verantwoordelijke van de Maasmoosem.

Het perceel moet natuurlijk onderhouden worden. De stad kan daarvoor rekenen op enthousiaste vrijwilligers. “Ik kom dagelijks langs om de paden te onderhouden en het onkruid te wieden onder de haag. In een moestuin is er elke dag werk. Het is bijzonder als je iedereen bezig ziet in zijn tuintje. De samenhorigheid tussen de tuiniers is groot", zegt vrijwilliger Jean Bossers.

Glazen serre

Er komt ook nog een serre, omdat het project zo geliefd is bij de tuiniers. "In de serre van 6 bij 4 meter kunnen liefhebbers groenten kweken onder glas", vult schepen Erlingen aan. "Er zal in de toekomst voornamelijk in groep gewerkt worden. Men kan samen zaaien, oogsten of zelfs bloembedden aanleggen. Als straks de vele glazen in de serre staan, kunnen we van start gaan met een project dat nu al geslaagd is."

Meest gelezen