Imec

Slimme armband moet oorzaken stress achterhalen bij Gentenaars: "Willen bijdragen aan mentale gezondheid"

Onderzoekers van het Vlaams onderzoekscentrum Imec proberen de oorzaken van stress te achterhalen bij Gentenaars. Om dat te achterhalen krijgen deelnemers twee weken lang een slimme armband die alle stress-signalen registreert, en vervolgens naar een app stuurt. “De armband meet eigenlijk lichaamswaarden die kunnen duiden op stress",  zegt projectcoördinator Eline Bracke.

Het Vlaams onderzoekscentrum Imec is een onderzoek gestart naar stress bij mensen die in Gent wonen, werken of studeren. Na een grote stress-bevraging bij 5.000 mensen zijn de onderzoekers nu begonnen aan het veldwerk. Bedoeling is dat ze achterhalen wanneer mensen stress hebben en hoe zich dat uit.

Verkeershinder, geluidsoverlast of een gebrek aan groen in de omgeving kunnen stress geven

projectcoördinator Eline Bracke

Tijdens het onderzoek worden vooral stressoorzaken in stedelijke context gebruikt als startpunt: “Dan denken we bijvoorbeeld aan verkeershinder, geluidsoverlast of een gebrek aan groen in de omgeving. Het kan ook gaan om persoonlijke zaken zoals de impact van corona op je leven of zorgen over je financiële situatie.” 

Zweten en snelle hartslag

Om dat allemaal te onderzoeken krijgen de deelnemers twee weken lang een slimme armband die al die signalen registreert, en vervolgens naar een app stuurt. “Vaak verraadt je lichaam de stress door te zweten of door een snellere hartslag. De armband meet eigenlijk fysiologische (lichamelijke, nvdr) waarden die kunnen duiden op stress”, zegt projectcoördinator Eline Bracke.

Vaak verraadt je lichaam de stress door te zweten of door een snellere hartslag

Zo kan de armband bijvoorbeeld opmerken welke activiteit je nu aan het uitoefenen bent. “Die kan bijvoorbeeld zien dat jij op de fiets zit. En dan kan je een vraagt krijgen zoals: “Hey, wij denken dat jij op dat moment op de fiets zat. Klopt dit? Hoe voelde je je toen?" En afhankelijk van het antwoord daarop, zal je dan nog een aantal vervolgvragen kunnen beantwoorden”, legt de onderzoekster uit.

Inzicht in stressbeleving

Met de resultaten krijgen niet alleen de deelnemers inzicht in hun stressbeleving, maar vooral ook de stad Gent die daarmee andere beleidskeuzes kan maken om een leefbaardere en minder stressvolle stad te creëeren. “De bedoeling is om specifieke inzichten te krijgen voor de stad. Op die manier willen we dan ook weten of er bepaalde acties zijn die kunnen worden ondernomen, die bijdragen tot een goede mentale gezondheid.”

Het onderzoekscentrum deed al twee kleine testprojecten met respectievelijk 50 en 150 deelnemers. Nu zoeken ze nog zo’n 400 mensen die willen deelnemen aan het onderzoek. De studie komt er met steun van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (Vlaio), de data wordt mee verwerkt door het bedrijf Sentiance.  Wie geïnteresseerd is kan een kijkje nemen op de website van het onderzoekscentrum. 

kasto80

Meest gelezen