"Most wanted"-koppel Lacote en Van Acker 30 en 24 jaar naar de cel, rechter: "Een spoor van menselijke vernieling"

Het ex-koppel Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker zijn veroordeeld tot respectievelijk 30 en 24 jaar cel. Dat heeft het assisenhof in Brugge beslist. De twee werden gisteren al door de assisenjury schuldig bevonden aan de moord op een Britse zakenman in 1996. Vandaag beraadden de rechters en jury zich over de strafmaat. Het ex-koppel raakte bekend omdat ze jarenlang uit de handen van justitie konden blijven. Ze overwegen nu om in cassatie te gaan.

Het assisenhof was onverbiddelijk voor Lacote en Van Acker bij het voorlezen van de strafmaat deze namiddag. De voorzitter noemde de moord op de Britse zakenman Marcus Mitchell een "regelrechte executie". De samenleving moet volgens de rechter dan ook tegen Lacote beschermd worden. De twee kwamen in aanmerking voor een lagere straf dan levenslang omdat de redelijke termijn overschreden werd. Volgens de rechtbank kwam dat door de jarenlange vlucht van het duo, maar ook het gerecht had sneller kunnen werken.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

U heeft een spoor van menselijke vernieling achtergelaten

De voorzitter van het assisenhof

Lacote krijgt nu 30 jaar cel, Van Acker 24. De voorzitter van het hof richtte zich in zijn voorlezing ook specifiek tot de twee. "Mevrouw Van Acker", stak de rechter van wal. "De straf die u wordt opgelegd is bedoeld om u nog een vooruitzicht te geven." Ook aan Lacote wil het hof een perspectief geven. "U heeft een spoor van menselijke vernieling achtergelaten. We weten dat uw straf zeer hard is en lang, maar ook voor u zullen er ongetwijfeld vooruitzichten opduiken om met uw leven verder te gaan."

Wendy Bosschaerts, een van de advocaten van de familie-Mitchell, reageerde tevreden na afloop van het voorlezen van de strafmaat. "De familie zal Marcus nooit vergeten. Ze willen de jury bedanken (...) Het is een hard proces geweest, men heeft van in het begin geprobeerd om ons niet aanwezig te laten zijn. Dat was voor de familie ook heel moeilijk."

Het hof is hier gekomen met een missie: Lacote moest eraan

Filip De Reuse, advocaat van Lacote

Onmenselijkheid

De straffen komen ietwat tegemoet aan wat de aanklager vanmorgen tijdens zijn pleidooi had gevraagd. Hij zag eigenlijk geen reden om een mildere straf te geven: "Verzachtende omstandigheden moet men verdienen. Ze zijn een gunst, die men op geen enkele manier kan afdwingen." De houding van de twee beschuldigden speelde volgens hem alvast niet in hun voordeel: "De ijzingwekkende koelbloedigheid, het cynisme, het totaal ontbreken van enige vorm van medelijden of medeleven. De manier waarop ze achteraf leugens uit hun mouw bleven schudden om het onderzoek op een dwaalspoor te zetten. De bluf waarmee ze ook nu weer vrij proberen te komen: in hun houding zie ik geen verzachtende omstandigheden."

Wie zijn Van Acker en Lacote en wat deden ze? Bekijk het hieronder (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"De maatschappij heeft er alle belang bij dat Lacote en Van Acker voor altijd uit de samenleving worden verwijderd", pleitte de aanklager. "We moeten ervoor zorgen dat ze geen verdere schade kunnen aanbrengen. Tegenover zoveel onmenselijkheid, wreedheid en gevoelloosheid kan maar één straf staan: de zwaarste." Daarom eiste hij levenslang voor Lacote. Die verdwijnt nu 30 jaar achter de tralies.

Tegenover zoveel onmenselijkheid en wreedheid staat maar één straf: de zwaarste

Yves Segaert-Vanden Bussche, openbaar aanklager

Voor Hilde Van Acker vroeg hij dertig jaar, iets minder door haar medische toestand (Van Acker lijdt aan kanker), door het feit dat ze een blanco strafblad had op het ogenblik van de feiten, en door het feit dat zij volgens de aanklager de handlanger van Lacote was. De rechter veroordeelde Van Acker tot 24 jaar. 

Redelijke termijn? "De speurders hebben 11 jaar reisbureau gespeeld"

De advocaten van de twee beschuldigden dachten daar helemaal anders over. Allebei pleitten ze vanmorgen dat de redelijke termijn overschreden was, door een moord uit 1996 nog in 2021 te behandelen. "Dat ligt echt niet alleen aan het feit dat ze in het buitenland zaten", pleitte Filip De Reuse, advocaat van Lacote. "Het onderzoek was eigenlijk klaar in februari 1997. Toen had men alle elementen die de jury heeft gebruikt om een veroordeling uit te spreken. Daarna heeft men 11 jaar reisbureau gespeeld voor de politie, door voor elke vage tip in het buitenland te gaan zoeken. Voor de waarheidsvinding is er niks meer bijgekomen na 1997."

Het is een moeilijk proces geweest, maar de familie is tevreden

Advocate van de familie-Mitchell

Kris Vincke, die Hilde Van Acker verdedigt, wees de jury erop dat ze zijn cliënt ervan af konden laten komen met een eenvoudige - symbolische - schuldigverklaring als ze vonden dat de redelijke termijn overschreden was. 

Verzachtende omstandigheden?

Verzachtende omstandigheden zagen de advocaten ook. Voor Lacote was dat zijn moeilijke jeugd. "Op zijn vijfde is hij vanuit Ivoorkust naar Frankrijk gestuurd, om bij zijn grootmoeder te gaan wonen. Maar hij is in een instelling geplaatst, waar hij fysiek, seksueel en psychisch misbruikt is. Dingen die geen enkel kind moet meemaken. Vanuit die gekwetstheid is hij feiten beginnen te plegen, om aandacht te krijgen", aldus de Reuse vanmorgen in zijn pleidooi voor het hof. Volgens hem  heeft Lacote na de geboorte van zijn dochtertje met Van Acker in 2008 ook geen nieuwe feiten meer gepleegd.

"Ik begrijp het niet goed", zei meester De Reuse na uitspraak van de strafmaat. "Hij heeft een traumatische jeugd gehad, en dat aanvaarden ze niet als verzachtende omstandigheid." De Reuse vindt 30 jaar celstraf veel te zwaar. "Mijn cliënt is heel rustig. Hij vindt het vreselijk voor Hilde (...) Het is duidelijk dat het hof naar hier is gekomen met een missie, en meneer Lacote moest eraan. Al het goede wat hij gedaan heeft, werd op een hoopje gegooid. Ik ben zeer teleurgesteld. (...) Politieagenten die pv's vervalsen en bewijsstukken die verdwijnen, dat telt allemaal niet mee ... ik heb schrik van zo'n justitie", aldus De Reuse. De advocaat gaat - "als het stof is gaan liggen" - bekijken of ze cassatieberoep aantekenen.

Ik heb schrik van deze vorm van justitie

Filip De Reuse, advocaat van Lacote

Kris Vincke, de advocaat van Van Acker, was gisteren erg teleurgesteld door het feit dat zijn cliënte schuldig was bevonden. "Ze gaat nu door het leven als een moordenares. Maar niemand moet bang zijn voor haar. Hilde Van Acker heeft nooit iets gepland, nooit initiatief genomen. Ze is een normale vrouw, die al te blindelings heeft gedaan wat haar werd opgedragen. En sinds de geboorte van haar dochter is ze een hardwerkende moeder. Mag haar dochter nog een moeder hebben? Ik vraag vooral dat u haar geen duivelse straf oplegt, maar haar laat terugkeren naar de maatschappij." Van Acker kreeg 24 jaar. "Ik ben niet zeker dat er iemand gestraft is die gestraft moest worden", liet Vincke nog optekenen na de uitspraak van de strafmaat. "En dat is voor mij even verschrikkelijk."

Meest gelezen