Utrecht Robin/ABACA

Baudet of Trump? Zo kopieert de Nederlandse rechts-radicale politicus de Amerikaanse oud-president

Nederland is opnieuw naar de stembus getrokken. Hoewel de voormalige Amerikaanse president Donald Trump uiteraard niet meedeed, was er één kandidaat wiens standpunten en strategie soms verbazend sterk overeen kwamen: Thierry Baudet van de radicaal-rechtse partij Forum voor Democratie.

Thierry Baudet, de Nederlandse voorman van de radicaal-rechtse politieke partij Forum voor Democratie (FvD), zal vanavond met extra belangstelling de eerste resultaten van de verkiezingen afwachten. Na een woelig najaar waarin zijn eigen voorzitterschap ter discussie stond en enkele partijleden zich afscheurden, heeft zijn partij nood aan een opsteker.

Maar wat als de resultaten tegenvallen? Daar lijkt Baudet al iets op gevonden te hebben. Net zoals de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, zaaide hij de afgelopen dagen twijfel over het kiesproces in Nederland.

Zaai twijfel over de verkiezingen

Baudet heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij de voormalige Amerikaanse president Trump bewondert. Dat bleek nog maar eens uit een oude tweet die hij opnieuw deelde tijdens de bestorming van het Capitool in de VS. Hij verwijderde die retweet nadien, maar oplettende journalisten vonden er alsnog sporen van terug.

En net zoals Trump, gaat Baudet ervan uit dat de Amerikaanse president Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen door te frauderen.

Volgens Baudet kan dat ook gewoon in Nederland gebeuren. Nochtans is Nederland een democratisch voorbeeldland. Zo eindigt het steevast hoog in de Democracy Index die het magazine The Economist jaarlijks opstelt. Daarin wordt onder andere rekening gehouden met de transparantie en eerlijkheid van het kiesproces.

Dat hield Baudet niet tegen om de voorbije weken te insinueren dat er gesjoemeld zou kunnen worden tijdens de verkiezingen. Zo recycleerde hij op campagne een Amerikaans onzinverhaal dat stemcomputers van de fabrikant Dominion gebruikt zouden worden om aan de resultaten te morrelen, maar dan in Nederland. En hij retweette een van zijn partijleden die beweerde dat de verkiezingen “heel fraudegevoelig zouden kunnen zijn”.

Gisteren ging Baudet nog een stap verder. Hij deelde het telefoonnummer en adres van een lid van een kiesbureau in de gemeente Edam, die ook plaatselijk fractievoorzitter is van de partij GroenLinks. De gemeente Edam reageerde dat het “toegestaan is om als gemeenteraadslid deel te nemen aan een kiesbureau”. En hij deelde een foto door die suggereerde dat er verkiezingsborden van zijn partij "massaal" verwijderd werden nog voor de verkiezingen afgelopen waren. De gemeente Zwijndrecht verduidelijkte dat die borden daar illegaal geplaatst waren.

Links: Baudet plaatst het adres en telefoonnummer van een politicus van GroenLinks online. Rechts: Baudet retweet de bewering dat "FvD-borden massaal worden verwijderd". Het gaat in werkelijkheid om borden die illegaal zijn aangebracht.

Dat de afgelopen dagen problemen opdoken met de stemmen die per post werden ingestuurd, speelde Baudet in de kaart. Veel ouderen bleken hun stembrief niet op de correcte manier ingestuurd te hebben, waardoor 5 tot 10 procent van de stemmen ongeldig waren, veel meer dan normaal. Een opmerkelijke reportage van de televisiezender NOS in een stemkantoor, legde de vinger op de wonde. Intussen besloot de bevoegde minister dat die afgekeurde stemmen toch zouden meetellen.

Overigens zette Baudet zelf aan tot verkiezingsfraude, door zijn achterban op te roepen om volmachten te regelen van vrienden en kennissen, en daarmee op zijn partij te stemmen. Dat is illegaal.

Dat Thierry Baudet het wantrouwen over het kiesproces voedde, was niet de enige manier waarop zijn stijl aan die van Donald Trump deed denken.

Minimaliseer corona en promoot wondermiddelen

Het coronavirus is “niet dodelijker of ernstiger” dan de griep, beweert Baudet al maandenlang, en ook in een video op YouTube. “Deze 8 misvattingen over corona moeten de wereld uit!”, heet die. Daarin claimt hij ook foutief dat PCR-tests niet geschikt zouden zijn “om te testen of je corona hebt”.

Het FvD zegt ook al maandenlang dat lockdowns niet werken tegen de corona-epidemie: “Ze helpen alleen de vrijheid en de economie om zeep”. Daarom voerde de partij campagne met de belofte om het land al vanaf vanavond uit de lockdown te halen - een onrealistisch doel, aangezien het relatief kleine FvD de enige partij is met dat programmapunt. Baudet onderstreepte alvast zijn punt door op campagnebijeenkomsten een rondedans in te zetten, in strijd met de verplichte afstandsregel van 1,5 meter die in Nederland gehanteerd wordt.

Een screenshot uit een FvD-campagnefilmpje uit Utrecht. Baudet zet vanaf het podium een rondedans in onder zijn aanhangers. Mondmaskers zijn in Nederland niet verplicht in open lucht. Anderhalve meter afstand houden is dat wel.

Baudet minimaliseert de impact van het coronavirus dus. Maar toch pleit hij voor geneesmiddelen waarvan de werking niet bewezen is, net zoals Donald Trump dat als Amerikaans president deed. Volgens hem werden bijvoorbeeld hydroxychloroquine en ivermectine “gecriminaliseerd”, met als doel om een vaccinatieplicht door te duwen, stelde Baudet in een tweedelig interview in de Jensen Show.

Praat met complotdenkende YouTubers en noem de pers de handlanger van de elite

In die Jensen Show zegt de interviewer dat het coronavirus een “hoax” is waarmee een wereldwijde elite een eigen agenda wil doorduwen, dat verkiezingspeilingen dienen om kiezers te manipuleren, en dat Joe Biden enkel de verkiezingen kon winnen door vals te spelen. Baudet zelf spreekt zich tijdens het interview niet uit over die claims, en antwoordt zelfs af en toe dat die beweringen voor hem te ver gaan. Het gemak waarmee hij aanschuift in dit soort van interviews, doet niettemin denken aan Trumps passage bij de (intussen van YouTube geweerde) complotdenker Alex Jones, of aan zijn nauwe banden met de radicaalste presentatoren van het televisienetwerk Fox News. 

Thierry Baudet (rechtsonder) te gast in de Jensen Show. De presentator (rechtsboven) noemt de coronacrisis een hoax en een complot, en beweert dat de Amerikaanse president Biden gefraudeerd heeft bij de verkiezingen.

Nog zo’n parallel: Baudet heeft geen hoge pet op van de mainstream media. In datzelfde interview zegt hij dat “de pers de beschermer, de beveiliger van de macht (is geworden), in plaats van de luis in de pels”. Eerder noemde hij de media “loopjongens van een totalitair systeem” en deed hij de “angstberichten” van de media over corona af als “puur fake news”.

Om die kritiek te onderstrepen, stapt Baudet al eens op tijdens een interview voor diezelfde mainstream media. Dat deed hij vrijdag bijvoorbeeld nog in het televisieprogramma Jinek (waarvan de makers zich later evenwel excuseerden bij Baudet), en in februari bij een interview voor NPO1. Dat deed Trump ook al eens.

VRT NWS-journalist Jeroen Reygaert, die momenteel in Nederland verslag uitbrengt van de verkiezingen, merkte er dat de achterban van Baudet nog een stap verder gaat. “Ik heb in Den Haag tussen zijn aanhangers gelopen, en zij nemen de retoriek van Trump gewoon over. ‘Ik praat niet met jou’, kreeg je daar te horen, dat we linkse media zouden zijn, of fake news. De collega’s van NOS werden dan weer voortdurend aangesproken en uitgefloten. Echt copy-paste van wat we de voorbije vier jaar in de VS gezien hebben.”

Doe alsof Nederland Amerika is...

Maar ook Baudet stelt de situatie in Nederland gewoon gelijk aan die in Amerika. Zo voer hij tijdens de campagne uit tegen Joe Bidens “build back better”-principe dat ook de andere politieke partijen in Nederland volgens hem zouden hanteren. Volgens dat principe is de coronacrisis een kans om de maatschappij op een betere manier op te bouwen, eerder dan terug te keren naar het verleden. “Nu doorpakken, de slogan van Wopke Hoekstra (lijsttrekker van CDA, red.), dat is eigenlijk een letterlijke vertaling van ‘build back better’”, stelt Baudet op het YouTube-kanaal van FvD.

Nog zo’n opvallende gelijkenis: net zoals de voormalige Amerikaanse president, wil Baudet inzetten op de ruimtevaart. Trump richtte de United States Space Force op, een nieuwe tak van het leger, en mikte op een nieuwe Amerikaanse maanlanding in 2024. Het FvD vindt dan weer dat Nederland moet investeren in private ruimtevaart en moet mikken op een onbemande maansonde tegen 2040.

...en verkoop rode petjes

Maar nog het meest opvallend, zijn de petten die FvD verkoopt. Je kan ze ook krijgen in het rood met witte letters: “Nederland weer vrij”. De gelijkenis met Trumps “Make America great again”-petten is zonder meer treffend.

Links: een rode pet met opschrift "Nederland weer vrij", te koop in de webshop van FvD. Rechts: een "Make America great again"-pet van Donald Trump.

Blijft de vraag: waarom heeft Baudet ervoor gekozen om Trumps strategie zo opvallend te kopiëren? “Nu Geert Wilders (voorman van de radicaal-rechtse partij PVV, red.) terug is en Baudets eigen partij is weggezakt door interne ruzies, heeft Baudet zich moeten herpositioneren”, legt VRT NWS-journalist Jeroen Reygaert uit. 

“Verder inzetten op islamkritiek had geen zin meer door de comeback van Wilders. Mensen stemmen altijd op het origineel. Daarom is Baudet perfect gesprongen in het gat dat nog niet bestond voor de coronacrisis: dat van de sceptici en de complotdenkers. Wilders snapt dat niet, het is zijn winkel niet. Maar Baudet is jong en grootstedelijk, en heeft zichzelf bijvoorbeeld ook via een website gelanceerd. Hij vat dat wel.”

“Maar overdrijf Baudets belang vooral niet”, benadrukt Reygaert nog. “Hij heeft maar een beperkte invloed op de Nederlandse politiek. Volgens de peilingen zal hij drie zetels halen, dat is ongeveer 2% van de stemmen. Denk dus niet dat de Nederlandse verkiezingen gingen om de keuze tussen een Trumpistische fake-wereld en de echte wereld. Dit is echt een kleine minderheid.”

Meest gelezen