archieffoto editie 2019
Belga

Dancefestival Tomorrowland verschuift naar laatste weekend van augustus en eerste van september

Het dancefestival Tomorrowland in Boom zal dit jaar als gevolg van de coronacrisis uitzonderlijk plaatsvinden in de weekends van 27 tot 29 augustus en 3 tot 5 september. Dat is nu definitief beslist, de organisatie heeft het nieuws net aangekondigd op haar sociale media. Tomorrowland hoopt dat de situatie tegen het einde van de zomer zal verbeteren, maar beseft ook dat de 16e fysieke editie mogelijk toch pas in 2022 zal kunnen plaatsvinden. 

De geruchten deden al even de ronde, een van de denkpistes om Tomorrowland toch nog "normaal" te kunnen laten doorgaan en -ondanks de coronacrisis- te kunnen starten met de voorbereidingen, was het festival verplaatsen naar het einde van de zomer. Die beslissing is nu definitief genomen: geen Tomorrowland in de tweede helft van juli, maar wel eind augustus, begin september.  De organisatie neemt deze beslissing omdat de oorspronkelijk geplande weekends, in de tweede helft van juli, waarschijnlijk te vroeg komen om alles veilig te laten verlopen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

(lees verder onder de tweet met de aankondiging van het nieuws)

Maar ook die nieuwe weekends (27-29 augustus en 3-5 september) zijn op voorwaarde dat de epidemiologische situatie op dat moment gunstig genoeg is en de vaccinatiecampagne ver genoeg gevorderd is.  "We willen positief en hoopvol blijven over een onvergetelijk einde van de zomer van 2021, maar beseffen ook dat de kans bestaat dat de 16e editie van Tomorrowland fysiek pas in 2022 zal plaatsvinden", klinkt het. Over massa-evenementen zei viroloog Steven Van Gucht vorige week vrijdag in "Terzake" immers nog dit: "Echte massa-evenementen zie ik nog niet direct gebeuren, maar kleinere evenementen buiten zullen normaal wel kunnen doorgaan, denk ik." 

Tomorrowland hoopt in mei meer in detail te kunnen communiceren over de verplaatste editie. "Die verschuiving is natuurlijk onder voorbehoud", zegt Debby Wilmsen aan VRT NWS. "We wachten op wat de regering gaat beslissen, op het kader dat gaat gecreëerd worden en natuurlijk ook op de vergunningen en de mogelijkheden die er gaan zijn. Maar wij hebben er wel een positief gevoel bij, we kijken heel hoopvol naar de toekomst. We geloven dat als alles goed gaat verlopen met de vaccinaties, dat er wel wat meer vrijheid zal zijn na de zomer en daar werken we eigenlijk op." 

We geloven dat als alles goed gaat verlopen met de vaccinaties, dat er wel wat meer vrijheid zal zijn na de zomer en daar werken we eigenlijk op. 

Debby Wilmsen, Tomorrowland

De situatie van Tomorrowland is dan ook anders dan die van bijvoorbeeld Rock Werchter, legt Wilmsen uit:  "Wij werken met dj's en heel veel van onze topdj's zijn Belgisch, Nederlands, Frans of Duits. Dat vergemakkelijkt het allemaal. Wij hebben die puzzelstukken gelegd en wij zien het eigenlijk heel positief in en we merken dat het echt wel mogelijk is om ons festival te verplaatsen naar 6 weken later." 

Toch is ook dit uitstel niet evident: "We zeggen altijd: Tomorrowland is geen luchtkasteel dat je in de stekker kan steken en hupsakee: dat staat er. Er moeten heel veel puzzelstukken gelegd worden. Dat gaat bijvoorbeeld over personeel: we werken met heel veel mensen die uit de bouwsector of uit het onderwijs komen, gaan zij vrij zijn? Dat gaat over de terreinen van De Schorre: kunnen wij die gebruiken? Dat gaat over parkeerplaatsen, weilanden voor de camping, maar ook over de tenten, we zitten in een periode waarin nog andere festivals plaatsvinden. Dat zijn heel veel puzzelstukken die gelegd moeten worden vooraleer we van start kunnen gaan."  

Tomorrowland is geen luchtkasteel dat je in de stekker kan steken en hupsakee: dat staat er. 

Debby Wilmsen, Tomorrowland

Informatie voor tickethouders valt terug te vinden op de website. Alle tickets zijn in principe al de deur uit omdat de tickets van de uitgestelde editie van 2020 werden overgezet naar dit jaar. Wie toch niet kan op de nieuwe data, kan terecht bij de officiële ruilkassa van het festival.

Rock Werchter en Graspop kiezen al voor 2022

Enkele andere grote Belgische festivals kiezen alvast niet voor uitstel binnen deze zomer, maar verplaatsten alles meteen naar volgend jaar. Gisteren kondigde Rock Werchter aan dat de editie van dit jaar opnieuw geannuleerd wordt. Ook TW Classic en Werchter Boutique gaan deze zomer niet door. Graspop, dat normaal in de tweede helft van juni zou plaatsvinden, gooide eind februari al de handdoek in de ring.

Pukkelpop vindt -als alles goed gaat- dit jaar nog altijd plaats op de oorspronkelijke data, van 19 tot en met 22 augustus, het weekend voor Tomorrowland dus. "We hopen zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen van de overheid", zegt woordvoerder Frederik Luyten daarover. "We hebben een kader nodig, een tijdslijn, een concreet perspectief."

Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) had de festivalsector immers beloofd om tegen half maart duidelijkheid te scheppen over wat mogelijk was.  Daarna liet Jambon echter weten dat hij de beslissing liever nog even wilde uitstellen. "We willen een negatieve beslissing vermijden, daarom stellen we de beslissing uit", zei Jambon eind vorige week nog. Maar de festivalorganisatoren trekken intussen dus zelf hun conclusies. 

Een testevent in de tweede helft van april moet ook nog bijkomende kennis opleveren over de verschillende soorten testen die ingezet zouden kunnen worden.  Mogelijk kunnen kleinschaligere evenementen onder bepaalde voorwaarden wel nog georganiseerd worden. Rock Werchter beraadt zich de komende weken ook nog over een alternatief.  Maar de laatste weekends van augustus en het eerste van september zijn -op dit moment- dus wel al ingepalmd. 

Ook Pinkpop bekijkt uitstel naar eind augustus

Ook bij onze noorderburen bekijken verschillende festivals de mogelijkheid om hun evenement pas in de tweede helft van de zomer te organiseren. De organisatie van Pinkpop, dat normaal in juni wordt georganiseerd, heeft een vergunningaanvraag ingediend voor het weekend van 27, 28 en 29 augustus. Dat bevestigt festivalmanager Niek Murray na berichtgeving van 1Limburg.

Pinkpop is traditiegetrouw een van de eerste, grotere Europese festivals van de zomer. Editie 2021 staat normaal gepland op 18, 19 en 20 juni. Een vergunningaanvraag moet zo'n zes maanden van tevoren worden ingediend, daarom ligt de vraag voor uitstel naar eind augustus nu al op tafel.

De organisatie van Pinkpop hoopt voor eind maart de knoop over de eerstvolgende editie door te hakken. Ze verwachten eind deze week of volgende week uitsluitsel te krijgen over wat het garantiefonds eventueel voor hen kan betekenen. Daarin zit ongeveer 300 miljoen euro. Organisatoren van evenementen na 1 juli kunnen er een beroep op doen. De originele data van Pinkpop eind juni vallen daarbuiten, uitwijken naar eind augustus biedt in dat opzicht wel mogelijkheden.

Meest gelezen