Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

VS-president Biden: Poetin is "een moordenaar", maar "we begrijpen elkaar", Moskou roept gezant terug

In een openhartig interview met de tv-zender ABC News heeft de Amerikaanse president Joe Biden geen blad voor de mond genomen als het ging over zijn Russische "collega" Vladimir Poetin. Op de vraag of Poetin een moordenaar is, antwoordde Biden "ja". Hij waarschuwde ook dat Rusland een prijs zal betalen voor inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Rusland roept de ambassadeur in de VS voor overleg terug naar Moskou.

Het exclusieve interview met ABC News ging over tal van onderwerpen, waaronder uiteraard de coronacrisis, immigratie en conflicten zoals in Afghanistan. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De meest opmerkelijke uitspraken deed president Biden evenwel toen het ging over de relatie met Rusland. Het is bekend dat Biden en de Russische leiders geen vrienden zijn, maar de directe aanleiding was het rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten waarin die gisteren stelden dat Rusland wel degelijk gepoogd had om het resultaat van de verkiezingen in Amerika te beïnvloeden.

Volgens dat rapport heeft Rusland gepoogd om de campagne van huidig president Biden te ondermijnen, net als het vertrouwen van het Amerikaanse publiek in het kiessysteem. Het was de bedoeling om de als meer pro-Russisch geachte Donald Trump te laten winnen.

Ik ken jou en jij kent mij

Joe Biden tijdens een eerdere kille ontmoeting met Vladimir Poetin

"Rusland zal daarvoor een prijs betalen", klonk het overtuigend bij Biden. Iets wat hij al eerder had aangekondigd, maar nu zou dat dus zijn bewezen door de inlichtingendiensten. Op de vraag of hij de Russische president Vladimir Poetin beschouwde als "een moordenaar", antwoordde Biden zonder aarzelen "ja". Biden herinnerde eraan dat hij bij een ontmoeting met Poetin jaren geleden de Russische president gezegd had "dat hij geen ziel had". Poetin zou na dat gesprek hebben gezegd "dat wij elkaar begrijpen". 

Wij begrijpen elkaar

Poetin nadat Biden hem had verteld dat hij "geen ziel had"

Het waren toch opmerkelijk harde uitspraken, maar Biden liet ook verstaan dat dat niet wil zeggen dat er geen samenwerking met Rusland mogelijk is. Zo is hij bereid om te onderhandelen over een opvolging van het verdrag op de beperking van kernwapens "New START" dat onlangs is afgelopen, maar voorlopig stilzwijgend wordt voortgezet door de Verenigde Staten en Rusland. Dat verdrag is in het belang van de hele mensheid, klonk het. (Lees verder onder de foto).

Biden en Poetin tijdens een ontmoeting in 2011: "Wij begrijpen elkaar"
AP2011

"Een aanval op Poetin is een aanval op ons land"

Het zal u niet verbazen dat die uitspraken slecht gevallen zijn in Moskou. Het Russische ministerie heeft de ambassadeur in de VS Anatoli Antonov, teruggeroepen voor overleg. 

Wij willen onherstelbare schade vermijden aan de relaties met de VS die al jaren moeilijk zijn

Mededeling van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken

Eerder had Vjatsjeslav Volodin, de voorzitter van het Lagerhuis, gesproken over "hysterie door onmacht"."Poetin is onze president en een aanval op hem is een aanval op ons land." Meer nog: Volodin vindt dat alle Russische burgers door deze uitspraken beledigd worden. 

Dat Biden en de Russische leiders geen vrienden zijn, is al langer bekend. Onder de voormalige Amerikaanse president Barack Obama was Biden acht jaar lang vicepresident van de VS. Onder meer in de volksopstand die de pro-Russische leider Viktor Janoekovitsj in 2014 verdreef uit Oekraïne, de daarop volgende inmenging van Rusland in de bezetting van het Krim-schiereiland en in de oorlog in het oosten van Oekraïne trok Biden duidelijk de kaart van Kiev. 

Ex-president Donald Trump kon het veel beter vinden met Poetin, maar die periode is dus voorbij. En nu blijkt dat de Russen wel degelijk gepoogd hebben om de verkiezing van Joe Biden te dwarsbomen, zal dat zeker de relaties de volgende jaren geen goed doen.

Meest gelezen