Radio 2

Eerste Warme William Luisterkamer geopend in school in Beveren: "Je kan zelf een kamer installeren om gesprekken te hebben"

De Warme William-campagne is vandaag officieel gestart met een eerste Warme William Luisterkamer in de Sint-Maarten Bovenschool in Beveren. De campagne wil dat jongeren zich beter voelen, en leren praten over hun problemen. Zo'n Luisterkamer moet hen een plek geven waar ze dat op een veilige manier kunnen doen. Met de opening wil het Fonds GavoorGeluk andere organisaties stimuleren om ook zo'n kamer in te richten.

Jongeren hebben het, zeker in deze tijden, niet gemakkelijk. Ze hebben meer stress dan gewoonlijk, voelen zich eenzaam, kampen met faalangst of worden gepest. Het Fonds GavoorGeluk is een Vlaamse organisatie die dergelijke problemen wil aanpakken. Met de Warme William-campagne focust het fonds zich op de mentale gezondheid van jongeren. Een "Warme William" is de naam die de campagne geeft aan hun symbool, een grote, blauwe beer die staat voor iemand die echt naar je luistert. Iedereen kan dus een Warme William zijn. 

Vandaag gaat de allereerste Warme William Luisterkamer in de Sint-Maarten Bovenschool in Beveren open. De kamer is er voor jongeren die met elkaar willen praten en naar elkaar willen luisteren.

Neem een pot blauwe verf en schilder een kamer samen met een groep vrienden helemaal blauw
Katrien Delhuvenne van Fonds GavoorGeluk

Blauwe kamer

De Luisterkamer, een volledig blauwe kamer, kan geïnstalleerd worden in scholen, binnen jeugdbewegingen en andere organisaties: "Je kan daar met een vriend of vriendin, of een andere vertrouwenspersoon, een goed gesprek aangaan. En dat op een rustige manier en met iemand die op de juiste manier luistert", legt Katrien Delhuvenne van Fonds GavoorGeluk uit. Iedereen kan zo'n kamer inrichten op korte tijd, zegt Delhuvenne: "Dat moet niet duur zijn: ga aan de slag met blauwe verf en installeer wat gezellige meubeltjes. Doe dat samen met je vrienden, met jouw vereniging of met het oudercomité van jouw school."

(lees verder na het filmpje hieronder)

"Praten en luisteren is het allerbelangrijkste"

Delhuvenne vertelt hoe belangrijk het is dat jongeren praten over wat hen bezighoudt. "Vooral op oudere leeftijd, wanneer ze bij de groep willen horen, durven ze vaak niet meer te zeggen hoe ze zich écht voelen. Nochtans is niet oké zijn, meer dan oké." En een Warme William hebben, iemand die echt naar je luistert, is cruciaal. De campagne geeft ook tips mee hoe je dat het beste doet. "Vraag hoe het écht gaat", "Laat weten dat je er bent", "Laat de ander uitspreken" en "Vel geen oordeel", zijn enkele van de tips die ook op affiches prijken. "Die affiches kan je ophangen om je eraan te herinneren hoe je het best luistert naar iemand", zegt Delhuvenne.

We hebben zelf niet alle kennis en werken daarom samen met universiteiten en experten

Katrien Delhuvenne van Fonds GavoorGeluk

Het fonds, en de Warme William-campagne, wil dat jongeren zich beter voelen en wil daar ook op een wetenschappelijk verantwoorde manier aan werken. "Wij werken samen met universiteiten, experten en met alle overheden", legt Delhuvenne uit. Die extra officiële kanalen zijn nodig, beseft ze: "Wij hebben niet de waarheid in pacht, we hebben niet alle kennis, en willen daarom samenwerken met partners die veel beter dan wij weten hoe je dergelijke problematiek moet aanpakken."

Persoonlijke ervaringen

De mensen die het fonds oprichtten hebben persoonlijke ervaringen met jongeren die niet goed in hun vel zaten. Twee vaders van kinderen die zelfmoord pleegden hebben mee het fonds opgericht, vertelt Delhuvenne: "Na het overlijden van hun kinderen wilden ze iets constructiefs doen met hun ervaring. Het Fonds GavoorGeluk is uitgegroeid tot een van de grootste organisaties binnen Vlaanderen die zich bezighouden met de mentale gezondheid van onze Vlaamse jeugd."

De eerste officiële Warme William Luisterkamer is vandaag geopend door minister Benjamin Dalle (CD&V) en minister Bart Somers (Open Vld). Ook de burgemeester van Beveren Marc Van de Vijver (CD&V) en ambassadrice Nora Gharib waren present. 

kasto80

Meest gelezen