Wase brandweermannen gaan oefenen in speciale containertunnel: "Ideaal om moeilijke reddingen en branden na te bootsen"

In het Waasland gaan brandweermannen moeilijke interventies voorbereiden in een nieuwe tunnel die gemaakt is uit opeengestapelde containers. Nu moeten ze daarvoor nog naar het buitenland. Het initatief komt er na een zwaar ongeval in de Beverentunnel waarbij 1 dode viel. 

De nieuwe oefentunnel die vandaag officieel open gaat, is gebouwd nadat er begin vorig jaar een zwaar verkeersongeval was gebeurd in de Beverentunnel. Bij dat ongeval waren 2 bussen, 1 vrachtwagen en 1 personenwagen betrokken. Er viel 1 dode en ook 5 zwaar- en 44 lichtgewonden. Het was niet de 1e keer dat er een ongeval gebeurde in de tunnel. Na een evaluatie bleek dat de hulpverlening goed was verlopen, maar dat er nood was om te kunnen blijven oefenen in een tunnel.  Niet alle tunnels kunnen elke dag dicht om te gaan oefenen en dus is gezocht naar een creatieve oplossing.

Tekort aan oefentunnels

In Zwitserland worden vaak tunnels vrijgemaakt om te oefenen en daar gaan ook de Wase brandweermannen soms naar toe. Maar een oefentunnel dicht bij huis, maakt het voor iedereen wel makkelijker. 

De containers staan als legoblokjes op elkaar om een complexe tunnel na te bootsen

Brandweercommandant Thierry Van Goethem

Volgens brandweercommandant Thierry Van Goethem was er nood aan een eigen oefenplek " Bedrijven uit de Waaslandhaven hebben hun zeecontainers gegeven en daar hebben we zoals bij legoblokjes, alles op elkaar geplaatst en een levensgrote tunnel nagebootst. Kunnen oefenen in een tunnel is zeer belangrijk, want een interventie is er moeilijk. Vaak is er geen licht en is er weinig zuurstof." Een oefentunnel is ook belangrijk omdat er niet langer tunnel vrijgemaakt moeten worden. 

kasto80

Meest gelezen