SUEB

Youtuber uit Menen maakt leerlingen uit Ieper belachelijk, scholengroep  schakelt politie in: "Dit kan écht niet"

De 5 scholen van de Sint-Maartensgroep in Ieper waarschuwen voor online pestgedrag en sturen een brief met tips naar de ouders van alle leerlingen uit het eerste, tweede en derde middelbaar. Aanleiding zijn de video's van een jonge vlogger uit Menen op Youtube, Tiktok en Instagram. Die kwam onlangs naar Ieper om er schoolkinderen te interviewen. Achteraf zette hij spottende commentaren op de videobeelden.

“In Spanje spreken ze? Spanjaards of zo...”. Na elk verkeerd antwoord werden spottende clipjes gemonteerd met daarbij zinnen als: "Ben jij nou zo dom of doe je nou zo dom?" De kinderen worden ook aangespoord om elkaar uit te schelden. “Je bent zo lelijk, zelfs corona wil je niet”, klinkt het.

De video’s zijn opgenomen op openbare plaatsen, zoals de Ieperse vestingen, maar kregen de namen "Schooltour #13 Immaculata Ieper" en "#14 VTI Ieper".

Op het eerste gezicht onschuldig

De pedagogisch directeur van het Immaculata, Steven Beddeleem, zegt dat hij geschrokken is van wat er met zijn leerlingen is gebeurd. "Ze hebben meegewerkt aan een video die op het eerste gezicht onschuldig leek. Maar achteraf worden daar memes op gemonteerd, die hen toch wel belachelijk maken. Het gaat over vrij jonge leerlingen, die kwetsbaar en minder weerbaar zijn dan oudere leerlingen. Ze hebben zich misschien makkelijk laten overhalen om deel te nemen aan de video."

Iedereen lacht met elkaar, het is niet de bedoeling om te pesten

Vlogger SUEB

De vlogger in kwestie, SUEB, startte 8 maanden geleden met zijn "Schooltour", nadat hij inspiratie vond bij andere straatinterviewers uit België en Nederland. “Intussen heb ik op TikTok 77.000 volgers”, zegt hij. “Ik ga altijd op dezelfde manier te werk. Ik zet een poll online met de vraag naar welke school ik moet gaan en dan hebben mijn volgers 8 uur de tijd om te reageren. De leerlingen weten dat ik kom en willen meedoen. Ze willen zien of ze slim genoeg zijn voor mijn strikvragen. Ik verplicht niemand. Mijn volgers vinden de heisa jammer. Ze zeggen: "Je gaat toch niet stoppen, je bent mijn idiool."

Directeur Matthias Archie betreurt dat mensen likes proberen te winnen op de kap van kinderen. “Zo dreigen zulke filmpjes een trend te worden. Die jongen is oud genoeg om te beseffen dat dit niet kan. Sensibiliseren is nu het enige wat we kunnen doen om hopelijk erger te voorkomen.”

Politie ingeschakeld

De vlogger maakte ook al video's in Kortrijk en Menen. De scholengroep in Ieper heeft alvast de politie ingeschakeld. Die heeft meegewerkt aan de brief voor de ouders. In die brief staan tips om online pestgedrag te voorkomen. "Dien als ouder zeker klacht in als je kind slachtoffer is geworden van een vlogger", klinkt het bij de politiezone Arro Ieper. "Wij kunnen enkel iets doen als er aangifte wordt gedaan."

Radio 2

Meest gelezen