Zeven nieuwe bestuursleden bij Vlaams Audiovisueel Fonds: geen Jef Elbers, wel Siegfried Bracke

De voltallige Algemene Vergadering van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) heeft de zeven kandidaten, voorgedragen door de Vlaamse Gemeenschap, aangesteld als bestuurder bij het Fonds. Dat meldt het VAF in een persbericht. Voor Vlaams Belang is dat Dimitri Hoegaerts, nadat de kandidatuur van Jef Elbers na homofobe uitspraken werd ingetrokken. Ook voormalig kamervoorzitter Siegfried Bracke wordt bestuurder bij het VAF, en mogelijk ook voorzitter.

De Algemene Vergadering heeft deze zeven kandidaten aangesteld als lid van de raad van bestuur: Siegfried Bracke, Dennis Cluydts, Dimitri Hoegaerts, Anouk Mertens, Tim Raats, Ilse Schooneknaep en Dirk Vanhegen. "Een volgende stap in de vernieuwing van het bestuur is de aanstelling van vier onafhankelijke bestuurders die, samen met de zeven bestuurders voorgedragen door de Vlaamse Gemeenschap, in het bestuur zullen zetelen", klinkt het.

Het VAF wil uitdrukkelijk de uittredende leden Anne Chapelle, Greet Claes, Anton Maertens, Johan Swinnen en voorzitter Kenneth Taylor bedanken voor hun inzet van de voorbije jaren. Een nieuwe voorzitter zal worden aangeduid tijdens een volgende Algemene Vergadering. Mogelijk wordt die plaats ingenomen door Siegfried Bracke, voormalig Kamervoorzitter van N-VA.

De voorbije dagen was er commotie ontstaan over de homofobe uitspraken van Jef Elbers, de kandidaat die Vlaams Belang oorspronkelijk had voorgesteld voor een zitje in de raad van bestuur van het VAF. Voormalig voorzitter Kenneth Taylor zei vorige week dat de Algemene Vergadering zou ingrijpen als Vlaams Belang de kandidatuur van Elbers niet introk. Uiteindelijk schoof Vlaams Belang dan toch niet Elbers naar voren als kandidaat, maar wel Dimitri Hoegaerts.

"Het VAF kijkt uit naar de constructieve samenwerking met het nieuwe bestuur om de vele uitdagingen waar het voor staat op te nemen, te beginnen met de nieuwe beheersovereenkomst voor de periode 2022-2025 en de relance van de audiovisuele en gamesector", klinkt het nog.

Meest gelezen