Radio 2

1 jaar lockdown: Manneken Pis krijgt beschermingspak van Covid Boys

Exact een jaar geleden ging ons land in lockdown. Om die symbolische dag te herdenken, draagt Manneken Pis vandaag een beschermingspak. Exact hetzelfde als dat van de Covid Boys, twee Brusselaars die de straten optrekken om iedereen bewust te maken van de coronamaatregelen. Dat doen ze met grapjes, bemoedigende woorden én handgel. 

De Covid Boys zijn trots dat het bekendste beeldje van Brussel vandaag een beschermingspak draagt, hetzelfde waarmee zij de afgelopen maanden Brusselaars informeren over de coronamaatregelen.  Eduard De Vos: “Wij zijn in de eerste plaats heel trotse Brusselaars. Daarom hebben we aan de burgemeester gevraagd of Manneken Pis geen beschermingspak zou mogen dragen net als wij de afgelopen vijf maanden hebben gedaan." 

"We desinfecteren werkelijk alles. Inwoners, pendelaars, deurknoppen, paaltjes, noem maar op. Of we spreken mensen aan die hun mondmasker niet goed dragen. Op 48 standbeelden hebben we mondmaskers gehangen. Daarnaast werken we samen met de politie en pakken we mensen aan die geloven in complottheorieën. Die proberen we op andere gedachten te brengen. En als we horen van lockdownparty's melden we dat ook.”

Dankzij dit project zijn we terug op het rechte pad. Dat is mooi. Voor het eerst voelen we ons echt erkend

De Covid Boys

Samen met zijn kompaan Oscar Briou, vormt Eduard 'de Covid Boys'. Een titel die ze met veel trots dragen. “We zijn zo trots dat de stad ons erkent. Twee jongeren die daarvoor toch een beetje losers waren. Dankzij dit project zijn we terug op het rechte pad. Dat is mooi. Voor het eerst voelen we ons echt erkend. Dankzij covid hebben we een kans gekregen, en zijn we iemand geworden.”

Maar ook de stad Brussel is trots op hun jongeren. Dat vertelt schepen van Toerisme Delphine Houba. “De Covid Boys hebben goed begrepen dat we de Brusselaars met humor bewust kunnen maken van de gezondheidsmaatregelen. Door hen de gelegenheid te bieden Manneken Pis aan te kleden, wilden wij hen bedanken voor het preventiewerk dat zij de afgelopen 5 maanden elke dag op het terrein hebben verricht. Met dit nieuwe kostuum willen we tonen dat de actie echt vruchten afwerpt.”

Voor Manneken Pis is dit zijn 1054e kostuum, en het eerste van 2021. Je kan het nog heel de dag bewonderen. 

Radio 2

Meest gelezen