Al wekenlang mondmaskers in basisscholen Jaak Tasset en de Helibel in Pelt: "Daardoor quarantaine van juf vermeden"

Vanaf maandag moeten leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar een mondmasker dragen op school. Basisscholen Jaak Tasset en de Helibel in Pelt voerden die maatregel in januari al in, en met succes: "Bij de quarantaine van een leerling werd het contact met de juf als een laagrisicocontact beschouwd en kon ze aan de slag blijven", zegt directrice Hilde Grobben van basisschool Jaak Tasset.

Het aantal besmettingen in scholen is ook in Limburg gestegen. De afgelopen weken werden zo'n 500 coronagevallen gemeld, blijkt uit de cijfers van de centra voor leerlingenbegeleiding. "Het gaat om zo'n 436 leerlingen en 58 leerkrachten die besmet waren", vertelt Inge Van Trimpont. "En om 2173 quarantaines bij leerlingen en 50 bij de leerkrachten." 

Om een verdere stijging van het aantal coronagevallen in het onderwijs te voorkomen, moeten ook leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar een mondmasker op school dragen. In basisschool Jaak Tasset in Pelt hebben ze daar al goede ervaringen mee. Daar werd de voorzorgsmaatregel eind januari al ingevoerd, na een piek van het aantal besmettingen in Noord-Limburg. "Want enkele ouders waren toen heel bezorgd en overwogen zelfs om hun kinderen thuis te houden", vertelt directeur Hilde Grobben. "Daarom hebben we toen gekozen voor mondmaskers, al vanaf het vierde leerjaar."

Zoals je mama vroeger zei dat je een zakdoek moest meenemen, zo is het nu het mondmasker

Hilde Grobben, directeur basisschool Jaak Tasset

"Dat loopt goed, ook al zijn het nog jonge kinderen", zegt Grobben. "Het is iets vanzelfsprekend geworden bij ons op school. Als vroeger je mama 's morgens zei dat je een zakdoek mee moest nemen, is dat nu het mondmasker hé." En op de school is ook al bewezen dat zo'n mondmasker nuttig kan zijn. "Net voor de krokusvakantie moest ons vierde leerjaar in quarantaine. Maar omdat de de leerlingen en de juf een mondmasker droegen, werd het contact met de juf als een laagrisicocontact beschouwd en kon ze aan de slag blijven en online les geven." De leerlingen in de klas moesten wel allemaal in quarantaine omdat ze tijdens de middagpauze samen eten en dan uiteraard even geen mondmasker dragen.

Ook leerlingen van de Helibel in Pelt dragen al wekenlang een mondmasker

Ook in basisschoolschool de Helibel in Pelt zal er maandag niet zo veel veranderen.  Daar dragen de leerlingen van het vierde, vijfde en zesde al sinds eind januari een mondmasker. En de leerlingen zijn het intussen al gewoon want op de speelplaats wordt evenzeer gespeeld, maar dan wel met een mondmasker. 

Ik heb zelf ook corona gehad, mijn mama heeft in het ziekenhuis gelegen, ik vind het dus niet erg om een mondmasker te dragen

Anke, zesde leerjaar de Helibel

"Je besteedt er best niet te veel aandacht aan, aan dat mondmasker, dan vergeet je dat je het aan hebt", zegt Willem. "Soms vergeet ik het zelfs. Ik wou eens een koek eten maar was vergeten dat ik een mondmasker op had", lacht hij. "Maar bij sporten vind ik het wel vervelend."

(lees verder onder de foto)

"We zitten met 25 kinderen in de klas", zegt Evelien, "en dat is best wel veel. We moeten dus wel een mondmasker dragen om geen corona te krijgen. Maar daar hebben we wel even aan moeten wennen."

"We nemen nog meer maatregelen dan mondmaskers", zegt directrice Sonja Paesen van de Helibel . "Twee ouders hebben begin dit jaar aan de alarmbel getrokken, twee artsen, en wij hebben toen hun advies gevolgd. De klassen blijven sindsdien in bubbels samen, we ventileren de klassen, ontsmetten constant de handen, dragen mondmaskers en sinds de invoering van die maatregelen, hebben we geen besmettingen meer gehad", besluit de directrice. 

Meest gelezen