Basisschool uit Grembergen verplicht mondmaskers al sinds januari: “Veel begrip bij leerlingen en ouders”

Voor basisschool VLEK in Grembergen, bij Dendermonde, is de mondmaskerplicht niets nieuws, want daar dragen ze al sinds januari maskers in de klas. De school kreeg kort na de maatregel weliswaar toch nog te maken met een nieuwe uitbraak. “Zonder de maskers waren er toen nog veel meer besmettingen geweest“, zegt directeur Luk De Mey.

Vanaf volgende maandag moeten kinderen uit het 5de en 6de leerjaar verplicht een mondmasker dragen. In basisschool VLEK, in Grembergen, dragen 280 leerlingen al sinds januari een mondmasker in de klas. “Alle leerlingen dragen het. Als er een goede reden is, moeten ze het masker uiteraard niet dragen”, legt directeur Luk De Mey uit.

De directie nam de maatregel ongeveer twee maanden geleden, omdat er een uitbraak van corona was geweest op school. Toch kwam er kort na de maatregel al een nieuwe uitbraak op de school. “Ik heb toen even getwijfeld aan de mondmaskers, maar de artsen van het CLB hebben mij verzekerd dat het aantal besmettingen veel hoger zou geweest zijn zonder de maskers.”

Wij verplichten de mondmaskers vanaf het eerste leerjaar

Luk De Mey, Directeur van basisschool VLEK

De directeur zet wel vraagtekens waarom de verplichting alleen geldt voor de laatste twee jaren van het lager onderwijs:  “Het verbaast mij een beetje dat er nu beslist is dat enkel kinderen van het 5e en 6e leerjaar een mondmasker moeten dragen. Ik dacht gehoord te hebben dat de meeste besmettingen voorkomen tussen de 1 en 10 jaar. Met onze school hebben we de maskers alleszins verplicht vanaf het eerste leerjaar.”

Begrip bij ouders en kinderen

Ondanks de tweede uitbraak kon de school wel rekenen op begrip bij de leerlingen en hun ouders om het masker te blijven dragen. “De meesten vinden het niet erg om een masker te dragen. Kinderen met een lichte huidirritatie vragen natuurlijk af en toe om het eens te mogen afzetten.”

De school voorziet elke dag 2 nieuwe maskers per leerling. Dat kost zo’n 1.750 euro per maand. “Dat betalen wij zelf, maar het is veiliger om hen nieuwe te laten dragen, in plaats dat ze steeds met hun eigen gepersonaliseerde masker rondlopen”, vindt de directeur.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen