Foto: Brussels gewest

Brussels gewest beschermt hoofdzetel ING

De Brusselse regering heeft beslist om de ING-hoofdzetel aan de Marnixlaan vlakbij de kleine ring definitief op de bewaarlijst van Brussels erfgoed te plaatsen. Het gebouw werd in de jaren '50 ontworpen door de Amerikaans architect Gordon Bunschaft. Jarenlang was het de hoofdzetel van de BBL, later werd het overgenomen door ING.

Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels - SP.A) is opgetogen: "Het gebouw is een mooi voorbeeld van de internationale stijl, door de zuiverheid van de lijnen, de schoonheid van de gladde materialen en de gestroomlijnde ruimtes. Door dit gebouw op onze bewaarlijst te zettten beschermen we het, maar zetten we ook de deur open voor de voorziene renovatie van het gebouw. Tijdens dit proces zullen we trouwens ook de oefening maken voor de omliggende publieke ruimte, in overleg met de gemeentes. We gaan de plaats van de auto hier drastisch terugdringen en de ruimte aan de mensen teruggeven."

Renovatie

Peter Adams, CEO van ING België blikt ook vooruit naar de renovatie van het gebouw: "Met de renovatie hebben we de hoogste ambities op milieuvlak. We komen daarbij tegemoet aan de nieuwe behoeften van onze medewerkers voor een betere balans tussen samenwerken op kantoor en individueel thuiswerken." Ook de kunstcollectie van de bank in het gebouw zal na de renovatie toegankelijk blijven voor het publiek. 

Opvallend aan het gebouw is vooral de eenvoudige maar destijds ook innoverende monumentale gevel. Die is opgebouwd uit twee boven elkaar liggende delen: een glazen gevel waarop een tweede gevel aansluit die bestaat uit kruisen in beton en kwarts. 

Foto: Brussels gewest
Foto: Brussels gewest

Meest gelezen