Videospeler inladen...

Coronabesmettingen stijgen: Vandenbroucke stelt versoepelingen op 1 april en onderwijsmaatregelen in vraag

Nu de coronacijfers weer in stijgende lijn gaan vindt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) dat we met zijn allen dringend een tandje moeten bijsteken. Concreet vindt hij dat de onderwijsmaatregelen die gisteren zijn aangekondigd niet ver genoeg gaan en dat de eerder aangekondigde versoepelingen op 1 april eigenlijk niet haalbaar zijn.

"Het zou wel eens kunnen zijn dat we voor het virus waarmee we nu te maken hebben inderdaad een beetje te los zijn en te veel contacten toelaten", zegt Vandenbroucke aan VRT NWS. "Daarom moeten we ingrijpen."

We zien een zeer snelle toename van de besmettingen en dan moet je echt op de rempedaal duwen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

De minister verwijst naar het oplopende aantal besmettingen, vooral op de werkplaats als in de scholen. Hij hamert erop dat we absoluut meer thuis moeten gaan werken. "Ik vind dat de werkgevers daar schromelijk hun verantwoordelijkheid niet opnemen. Zij moeten aan hun bedrijven zeggen dat ze het thuiswerk moeten organiseren." Uiteraard zijn er ook mensen die niet thuis kunnen werken. "Daar moet men veel voorzichtiger zijn op het werk en beginnen met het systematisch herhaaldelijk testen van de mensen die naar het werk gaan."

Omdat de besmettingen ook oplopen in de scholen, kondigde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gisteravond al enkele bijkomende maatregelen aan: leerlingen van het 5e en 6e leerjaar in het lager onderwijs moeten voortaan een mondmasker dragen. ""Ik heb het gevoel dat dit niet volstaat, maar we moeten dat bekijken", reageert Vandenbroucke. "We zien een zeer snelle toename van de besmettingen en dan moet je echt op de rempedaal duwen."

Wat we nu meemaken, is geen verbetering

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

Wat er dan concreet moet gebeuren, zegt Vandenbroucke niet. "Dat moeten we bespreken op basis van de cijfers." Een ding is duidelijk: "We moeten werkelijk alles uit de kast halen om ervoor te zorgen dat alle kinderen na de paasvakantie terug gewoon naar school kunnen gaan."

Om na de paasvakantie de scholen en op 1 mei de horeca weer te kunnen openen, moeten we dus een tandje bijsteken. De eerder besliste versoepelingen voor 1 april worden moeilijk. "Het lijkt op dit moment niet evident om dat te doen", zegt Vandenbroucke. ""We hebben altijd gezegd dat onze ambities voor buitenactiviteiten afhangen van een verbetering van de epidemie. Wat we nu meemaken, is geen verbetering."

Bekijk hieronder het interview met Frank Vandenbroucke en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Morgen zal het Overlegcomité allicht enkele knopen moeten doorhakken. Dat komt vroeger bijeen op initiatief van premier Alexander De Croo (Open VLD). "Er was hoe dan ook afgesproken dat we een soort elektronisch Overlegcomité zouden doen om te evalueren waar we staan, ter voorbereiding van een groot Overlegcomité dat normaal volgende week vrijdag zou doorgaan", aldus  minister Vandenbroucke. "Het lijkt wijs om niet lang te wachten met een normaal Overlegcomité."

Het zijn de cijfers die ons moeten helpen om te bepalen wat nodig is

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Hoe dan ook roept premier De Croo op tot grote voorzichtigheid. "We moeten bijzonder voorzichtig zijn. We moeten allemaal samen de boodschap uitdragen dat we in een delicate situatie zitten", zei  hij vanmiddag in de Kamer.

"Het zijn de cijfers die ons moeten helpen om te bepalen wat nodig is, niet de emoties, niet een paniekstemming", aldus de premier. 

"Wat belangrijk is, is dat we het perspectief op 19 april voor de scholen en het perspectief op 1 mei voor een aantal heropeningen (o.m. de horeca, red.) moeten vrijwaren", vindt hij. Daarom moeten we met zijn allen doorzetten en de coronaregels respecteren, contacten vermijden en van thuis uit te werken indien nodig. Met andere woorden: hypervoorzichtig zijn om in een tweede fase te kunnen versoepelen zoals gepland.

Bekijk hieronder de tussenkomst van premier De Croo in de Kamer:

Videospeler inladen...

Viroloog Steven Van Gucht gelooft dat we de in het vooruitzicht gestelde versoepelingen in april en mei toch nog kunnen doorvoeren. "Voorwaarde is wel dat de situatie nu niet ontspoort en daar zijn we niet helemaal gerust in, zegt Van Gucht".

Meest gelezen