Everzwijnmeldpunten Natuur en Bos leiden tot drukjacht in Turnhout: 2 everzwijnen doodgeschoten

In Turnhout werd er deze week gejaagd op everzwijnen. Dat is het gevolg van de meldpunten die er vorige maand zijn gekomen. Nadat er veel everzwijnen gesignaleerd werden, kon een jager twee dieren uitschakelen. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat de everzwijnen zich niet nog meer verspreiden. "We proberen vooral proactief te werken om het probleem met everzwijnen voor te zijn", zegt Jeroen Denaeghel van Natuur en Bos.

Door een stijging van het aantal everzwijnen in de Kempen zette Natuur en Bos vorige maand in verschillende gemeenten een meldingsnetwerk op. Het netwerk moet ervoor zorgen dat everzwijnen in de regio zich niet verder verspreiden buiten hun leefgebied en dat ze zich niet nog meer gaan voortplanten. 

In Turnhout leverde het meldingsnetwerk al resultaat op. Het zogenoemde "Early Warning-Rapid Response"-team van Natuur en Bos kreeg er via de everzwijnmeldpunten veel meldingen binnen van everzwijnen die er ronddwaalden. "Via wildcamera's zijn er in Turnhout verschillende everzwijnen gesignaleerd. Een jager heeft na een drukjacht 2 everzwijnen kunnen uitschakelen", zegt Jeroen Denaeghel van Natuur en Bos.

We moeten pro-actief te werk gaan om het probleem met everzwijnen voor te zijn

Jeroen Denaeghel van Natuur en Bos

"We moeten zo proactief mogelijk werken zodat we het probleem voor kunnen zijn, vooraleer de everzwijnen zich verder verspreiden", gaat Denaeghel verder. "Als er nog meldingen zijn van everzwijnen, zal ons team de lokale besturen informeren om het probleem aan te pakken. "

Meest gelezen