AFP or licensors

Europees Geneesmiddelenbureau blijft achter AstraZeneca-vaccin staan: "Veilig en effectief vaccin"

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) blijft na grondig bijkomend onderzoek achter het AstraZeneca-vaccin staan. Dat meldt het agentschap op een persconferentie. De laatste dagen hebben verschillende landen het vaccin tijdelijk opgeschort nadat enkele gevallen waren opgedoken van een specifieke combinatie van bloedklonters met een verlaagd aantal bloedplaatjes na vaccinatie, maar volgens het EMA is het vaccin "veilig en effectief".

Stilaan is ons land een van de weinige West-Europese landen waar het AstraZeneca-vaccin wel nog wordt gebruikt. Samen met het Verenigd Koninkrijk. Al had bijvoorbeeld Frankrijk op voorhand aangegeven het nieuwe advies van het EMA vandaag af te wachten.

Lees voort onder de kaart, in de oranje landen is het vaccin tijdelijk opgeschort:

De aanleiding voor die massale opschorting waren enkele gevallen van bloedklonters gecombineerd met een verlaagd aantal bloedplaatjes aan de andere kant, wat het bloedingsrisico verhoogt. Volgens het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaat het om iets zeer zeldzaams en is er sprake van 25 gevallen op 20 miljoen gevaccineerden.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het EMA onderlijnt dat het AstraZeneca-vaccin in het algemeen niet leidt tot meer gevallen van tromboses. Er is ook geen specifiek oorzakelijk verband ontdekt met tromboses in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes, maar het EMA geeft wel aan dat ze dat laatste niet volledig kunnen uitsluiten in extreem zeldzame gevallen. Daar is meer onderzoek voor nodig.

Om mogelijke nieuwe gevallen goed  te kunnen opvolgen, wordt de bijsluiter van het vaccin aangevuld, zodat artsen en gevaccineerden mogelijke symptomen van bloedklonters sneller kunnen herkennen. "Het is een veilig en effectief vaccin", klinkt het voort. "De voordelen van het vaccin blijven aanzienlijk groter dan de risico's bij mogelijke bijwerkingen."

EMA bevestigt Belgische keuze: "Grote opluchting"

"Dit is een grote opluchting en bewijst dat het een goede beslissing was van ons land om het hoofd koel te houden", zegt Isabel Leroux-Roels, vaccinoloog UZ Gent in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Mocht men dit vaccin van de markt halen of beperken zou dat de hele vaccinatiestrategie overhoop gooien. Het gaat nu om een risico van 1 op 1 miljoen, dat dan ook nog moet onderzocht worden. Daarvoor kan je een vaccinatie niet stil zetten. De twijfels mogen nu wel stoppen."

Eerder vanmiddag liet minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) weten hoe dan ook het advies van het EMA te volgen. Wat het ook zou zijn. "We willen ons baseren op een gezamenlijke Europese beslissing op basis van alle Europese gegevens."

Bekijk dat interview hieronder en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Na het positief advies van het EMA zei Vandenbroucke dat ons land kandidaat is om voorraden AstraZeneca over te kopen die andere landen niet zouden gebruiken.

Videospeler inladen...

"Tromboses zijn helemaal niet zeldzaam", zei ook viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) dinsdag uit in "De afspraak". "Er zijn anderhalf miljoen tromboses per jaar in de Europese Unie. Ongeveer een half miljoen mensen sterven eraan. Dat is meer dan aan borstkanker, prostaatkanker, hiv/aids en verkeersongevallen samen."

Herbekijk hier dat fragment uit "De afspraak":

Videospeler inladen...

Eerder vandaag heeft ook het Britse geneesmiddelenagentschap (MHRA) het vertrouwen in het vaccin opnieuw onderschreven. "Uit ons grondig en zorgvuldig onderzoek, naast een kritische evaluatie door vooraanstaande onafhankelijke wetenschappers, blijkt dat er geen enkel bewijs is dat bloedstolsels meer voorkomen dan men zou kunnen verwachten bij niet-gevaccineerden", zegt June Raine, de directrice van het MHRA in een mededeling.

De Belg Noël Wathion, die mee aan de top van het EMA staat verzekert dat de gevallen met tromboses zeer goed worden opgevolgd. "Op basis van wat we nu weten, kunnen we stellen dat het niet bewezen is dat er een oorzakelijk verband is tussen het toedienen van het vaccin en deze zeldzame ongewenste effecten. Maar we kunnen het ook niet volledig uitsluiten, het is altijd mogelijk. Daarom hebben we gezegd dat dit iets is wat moet worden opgevolgd." 

Meest gelezen