AFP or licensors

Euthanasie nu ook in Spanje wettelijk toegestaan

Spanje wordt het zevende land ter wereld waar euthanasie wettelijk mogelijk wordt. Het parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd waar al drie jaar over gediscussieerd en aan geschaafd werd. Het wetsvoorstel werd uiteindelijk met een ruime meerderheid goedgekeurd, al beloven sommigen ook in de toekomst nog verzet.

Een verrassend ruime meerderheid van 202 tegen 141 parlementsleden schaarde zich na drie jaar uiteindelijk achter het wetsvoorstel, een symbooldossier voor de linkse regering. En daarmee wordt het van oudsher erg katholieke Spanje het zevende land ter wereld waar euthanasie onder bepaalde voorwaarden wettelijk toegestaan is. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In België, Nederland, Luxemburg en Canada was euthanasie al toegestaan, en ook in Nieuw-Zeeland heeft het parlement een wet daarover goedgekeurd, maar die is nog niet in voege. In Colombia is euthanasie mogelijk na een uitspraak van het Grondwettelijk Hof, maar het parlement heeft daarover geen wetgeving goedgekeurd.

Euthanasie wordt in Spanje nu toegestaan voor ongeneeslijk zieke patiënten, en voor mensen die ondraaglijk lijden, en daarin geen beterschap kunnen verwachten. "Met deze wet wordt Spanje een meer humaan en rechtvaardig land", zei minister van Volksgezondheid Carolina Darias.

Vergeefse strijd voor euthanasie

Activisten ijverden al langer voor de legalisering van euthanasie in Spanje. Over de problematiek maakte de Chileens-Spaanse regisseur Alejandro Amenábar de prachtige, oscarwinnende film Mar Adentro ("De zee vanbinnen"), gebaseerd op het levensverhaal van Ramón Sampedro, met Javier Bardem in de hoofdrol.

De film Mar Adentro, met Javier Bardem, over een vergeefse strijd voor euthanasie.

Sampedro raakte na een ongeluk verlamd van aan de nek, maar moest ondanks zijn innige wens en jarenlange strijd om euthanasie te krijgen, toch nog 29 jaar verder leven. 

De film toont dus ook het verzet in het katholieke en deels erg conservatieve Spanje tegen de legalisering van euthanasie. Door dat verzet werd het wetsvoorstel over de legalisering drie jaar lang tegengehouden in het parlement, voor het uiteindelijk goedgekeurd raakte.

Hevig verzet

Ook vandaag nog bleek hoe controversieel het wetsvoorstel was. Bij het parlement verzamelden voor- en tegenstanders om de stemming bij te wonen.

AFP or licensors

De conservatieve Partido Popular en het extreemrechtse Vox stemden tegen het wetsvoorstel. Vox belooft zelfs dat het de wet zal aanvechten bij het Grondwettelijk Hof en de opschorting ervan zal vragen.

Familieleden van patiënten die tevergeefs voor euthanasie hebben gevochten, reageerden dan weer erg blij en opgelucht. De wet gaat in juni in voege.

Meest gelezen