Gent zoekt vrijwilligers om bij te springen in scholen: "Door strenge coronamaatregelen is er leerachterstand"

Gent zoekt vrijwilligers die willen bijspringen in scholen. Het gaat zowel over extra steun in de basisschool, in de middelbare school als in het buitengewoon onderwijs. De vrijwilligers moeten leerlingen ondersteunen maar nemen geen échte lerarenrol op. “Extra handen zijn nodig om te zorgen dat de leerachterstand beperkt blijft”, klinkt het. 

Het onderwijscentrum Gent zoekt vrijwilligers die ondersteuning kunnen bieden in de verschillende Gentse scholen. “Door de coronamaatregelen die strikt nageleefd moeten worden en het uitvallen van leerkrachten door quarantaine of corona, ontstaat er een leerachterstand bij de leerlingen”, vertelt Anouk Van den Hende van het onderwijscentrum. “We willen die kloof dichten en zijn daarom op zoek naar vrijwilligers.” 

Geen échte lerarenrol

Iedereen is welkom. “We zijn op zoek naar alle profielen, jong en oud, die kunnen ondersteunen op onze Gentse scholen”, gaat Van den Hende verder. Een lerarendiploma is niet nodig. “We zoeken gewoon mensen die kunnen voorlezen in een klasje, een workshop kunnen geven, spelletjes kunnen spelen rond taalvaardigheid enzovoort. Het gaat niet over het vervangen van een leerkracht of over het opnemen van pedagogische taken. We zoeken gewoon ondersteuning.” 

Minder vrijwilligers

Het is niet de eerste keer dat Gent op zoek gaat naar vrijwilligers. Enkele maanden geleden werden er al vrijwilligers opgetrommeld om bij te springen, maar die poule raakt leeg. “Momenteel zijn de bedrijven weer aan de heropstart begonnen. Steeds meer mensen kunnen opnieuw beginnen werken, en dat weegt op onze vrijwilligerspoule”, zegt Van den Hende nog. “De mensen moeten weer aan het werk, en wij moeten terug op zoek naar nieuwe vrijwilligers.” Wie deelneemt, krijgt een vrijwilligersvergoeding.

Wie zich geroepen voelt kan een mailtje sturen naar onderwijscentrum.communicatie@stad.gent.

 

kasto80

Meest gelezen