Radio 2

Weldoener uit Knokke-Heist schenkt gitaar van Jacques Brel aan broers Wittevrongel

Luc Vantomme uit Knokke-Heist heeft een gitaar geschonken aan de broers Wittevrongel, die hij als kind kreeg van de grote Belgische zanger Jacques Brel. De broers Wittevrongel restaureren het zeiljacht van Brel dat op dit moment in een loods in Zeebrugge staat. Ze waren zeer gelukkig met het geschenk dat uitstekend zal passen in het zeiljacht.

Jacques Brel (1929-1978) was een liedjeszanger buiten categorie. Zijn familie kwam uit het West-Vlaamse Zandvoorde, maar hij werd geboren in Schaarbeek en groeide op in het Brusselse, waar zijn vader medevennoot was van een kartonfabriek. Het zag ernaar uit dat Jacques hem zou opvolgen, maar dat was buiten zijn temperament gerekend. Jacques Brel droomde van de planken, in plaats van het karton. In het begin had hij niet zoveel succes, en kon hij de steun van BRT 2 Omroep Limburg waarderen. Later werd hij een beroemdheid, die met zijn elektriserende optredens het Parijse L' Olympia deed opveren en wereldwijd zo'n 25 miljoen platen verkocht. David Bowie was fan. 

Het zeiljacht van Brel

In zijn laatste levensjaren wou Brel ontsnappen aan de showbusiness. Hij had kanker en vatte het plan op om een wereldreis te maken met een zeiljacht, maar bleef uiteindelijk haken aan Les Marquises, een eilandengroep in Frans-Polynesië. Het is dat jacht, de Askoy II, dat de broers Staf en Piet Wittevrongel nu al sinds 2008 restaureren. Het einde van de restauratie is in zicht, maar de broers laten zich niet opjagen. Ze hopen op een groot feest en weten dat ze dat in tijden van corona toch niet mogen organiseren. 

Cadeau voor een kind

De gitaar die de broers vandaag kregen is een cadeau van de 62-jarige Luc Vantomme. Het moet een bijzonder moment geweest zijn toen Luc 50 jaar geleden, als jongetje van 12, Brel zag in Castel Normand, het restaurant van zijn ouders in Knokke-Heist. Er kwamen wel meer grote namen over de vloer. De jongen die Luc toen was, zat er zijn huiswerk te maken, terwijl Brel er een hapje at. Ze raakten aan de praat. Dat Luc zich nog dat moment herinnert, heeft alles te maken met de afloop van dat gesprek. Brel verliet het restaurant, haalde een gitaar uit zijn auto en schonk hem aan de jongen. Het instrument stond meer dan 50 jaar bij hem op zolder en nu vindt hij dat hij de cirkel rond maakt, door het aan de broers Wittevrongel te schenken.

Meerdere gitaren

Hoe belangrijk die ene gitaar was voor Brel is onbekend. Hij moet er wel meerdere hebben gehad. Dat bewijst een filmopname van "Quand on a que l'amour" uit 1956, die tot op vandaag op YouTube te zien is. Brel staat als een toorts op het podium. Hij zingt niet de woorden. Hij wordt ze. Dan groet hij het publiek en gaat quasinonchalant af, maar glijdt uit en valt bovenop zijn gitaar, die in twee stukken breekt, alleen nog samengehouden door de snaren. Brel was in alle betekenissen een verpletterend artiest. 

Meest gelezen