Elias Vercruysse

Hoezo geen muziekfestivals? Het vogelzangfestival in de vrije natuur is gratis en coronaproof

"Als we de vogels nu eens op een affiche zetten?", dachten 2 Gentenaars. Want we missen de festivals, maar we vergeten dat de vogeltjes ons met hun gefluit dagelijks trakteren op een origineel en prachtig concert in de natuur! Ze maakten een website en affiches met qr-codes die je in 5 natuurgebieden – de podia waar de vogels optreden-  kan scannen om te leren luisteren naar hun fluitconcerten.

Wandelen is in de mode, vogels spotten ook. Je kan beide combineren als je naar de  vogelzangfestivals gaat. Het was een origineel idee van Elias Vercruysse en Robby Blondbaard. Twee vrienden die een website hebben gemaakt en affiches met qr-codes waarop de volledige line-up terug te vinden is met informatie over alle vogels (de artiesten) met foto’s en geluiden. 

Hoe werkt het?

“Een natuurgebied is groot, het is eerder een conceptueel festival, we hebben een poster gemaakt en nodigen de mensen uit om op zoek te gaan naar de vogels die je het hele voorjaar in die gebieden kan horen en zien. Je moet dus vooral luisteren en kijken. Het is niet de bedoeling dat mensen samentroepen”, legt Elias Vercruysse uit. “Je ziet op de affiches waar je de artiesten vindt, bijvoorbeeld voor de zanglijster moet je in de bomen kijken, voor de dodaars in het water.”

Je kan via de qr-codes naar de vogelgeluiden luisteren en op de site staan foto’s om te weten hoe de vogels eruit zien. De artiesten zijn letterlijk van diverse pluimage. Aalscholvers treden bijvoorbeeld op in de Bourgoyen, boomkruipers in de Vinderhoutse bossen, ijsvogels in de Damvallei, binnenkort de koekoek in de Levende Leie.

Het festival is gratis en veilig te volgen tot eind juni, zolang blijven de vogels in die gebieden. Wie treedt waar op?

kasto80

Meest gelezen