Is de coronasituatie in het onderwijs echt zo dramatisch? Dit zeggen de (absolute) cijfers

De coronacijfers in het onderwijs stijgen dubbel zo snel als in de bredere samenleving. Is de situatie in de scholen daarom dramatisch? Niet noodzakelijk. Het is zoals zo vaak een verhaal met veel grijs, want in absolute cijfers valt het mee. Voorlopig toch.

De cijfers in het onderwijs stijgen dubbel zo snel als in de bredere samenleving. Bij de leerkrachten zijn er 88 procent meer besmettingen, dat blijkt uit de cijfers van de afgelopen twee weken. Bij de leerlingen is het 27 procent meer. Zo gesteld, is dat een alarmerende situatie.

Perspectief

Maar is dat wel zo? Om perpectief in de cijfers te krijgen, is het goed om ook naar de absolute cijfers te kijken. Die ogen minder spectaculair dan de procenten.

In totaal raakten de voorbije week - tussen 8 en 14 maart - 2.648 schoolkinderen besmet. Op een totaal van om en bij het miljoen schoolkinderen is dat 0,22 procent.

Bij de leerkrachten en het begeleidende personeel gaat het om 0,17 procent, of 287. Bij het CLB, of het Centrum voor Leerlingenbegeleiding dat de statistieken bijhoudt, vinden ze dat "heel erg meevallen" en zien ze het onderwijs als een voorbeeld voor de rest van de samenleving.

Beetje meer, beetje minder

De cijfers in het onderwijs zijn niet zo anders dan in die bredere samenleving. Daar ligt de incidentie voor de voorbije twee weken in België - Sciensano meet op tweewekelijkse, en niet op wekelijkse basis - op 330 per 100.000 inwoners. In Vlaanderen is dat 302.

Bij schoolgaande kinderen is dat een cijfer van 380, bij de leerkrachten 260. Een beetje meer, en een beetje minder, maar niet fundamenteel anders dus. 

Kapot relativeren

Dat betekent nu ook weer niet dat die situatie zomaar kapot gerelativeerd kan worden. De stijging in het onderwijs over twee weken gaat namelijk wel significant sneller dan in de bredere samenleving: 26 procent bij de leerlingen, en 88 procent bij de leerkrachten, tegenover 17 procent in de bredere samenleving.

De stijging in het onderwijs gaat significant sneller dan in de bredere samenleving

Waar meteen aan toegevoegd moet worden dat er in het onderwijs gemeten wordt tegenover een periode met daarin de krokusvakantie, maar de trend is duidelijk: het gaat een stuk sneller in het onderwijs. En we weten dat, eens er een exponentiële curve ontstaat, het snel sneller kan beginnen gaan.

Slappe koord

Het is dus een verhaal met nuances. En dat creëert een enigszins oncomfortabele situatie voor de communicatie vanuit het onderwijs, dat vaak balanceren is op een slap koord.

Als het onderwijsveld de cijfers te fel relativeert, krijgt ze de kritiek dat ze problemen onder de mat veegt. Drukt het te hard op de negatieve evolutie, dan krijgt het de commentaar dat het te alarmistisch is en de mensen bang maakt. 

Directrice Inge Van Trimpont van de permanente ondersteuningscel van de CLB's van het Gemeenschapsonderwijs:"In absolute cijfers valt het inderdaad goed mee, maar we bekijken de evolutie ook met argwaan. Maar we mogen ook zeggen dat het onderwijs goed gepresteerd heeft tot nog toe. De meeste besmettingen komen vanuit de buitenwereld, en wij wensen eigenlijk dat men daar alle regels zo goed mogelijk opvolgt."

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" over mondmaskers die straks ook in het vijfde en zesde leerjaar verplicht zullen zijn (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Maatregelen

Hoe dan ook worden er een aantal maatregelen genomen, die vanuit de CLB's "proportioneel" worden genoemd. De derde- en vierdejaars uit het middelbaar moeten (minstens) tot na de paasvakantie wachten voor ze weer voltijds naar school kunnen. En de leerlingen uit de vijfde en zesde klas van het basisonderwijs moeten permanent een mondmasker om. Tot nog toe deden ze dat enkel als er iemand besmet was in de klas.

Het zijn maatregelen die volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) allemaal hetzelfde doel dienen: de lagere scholen open houden, en de middelbare weer helemaal open krijgen na de paasvakantie. "Je moet alles in perspectief plaatsen", zei hij vandaag in "De ochtend" op Radio 1. "Maar de situatie is niet goed, en daarom hebben we deze keuzes gemaakt."

Beluister hier het gesprek met minister Weyts in "De ochtend":

Minister Weyts heeft al enkele keren gevraagd om de leerkrachten prioritair te vaccineren, om het openhouden van de scholen te vergemakkelijken. In "Terzake" sluit Isabel Leroux-Roels, lid van de Hoge Gezondheidsraad, zich in persoonlijke naam daar bij aan. "Als je ziet dat de epidemiologie je leert dat bepaalde groepen een groter risico lopen en omdat we het zo belangrijk vinden dat de scholen open moeten blijven, moet over het vaccineren van de leerkrachten kunnen worden nagedacht."

Meest gelezen