Nicolas Maeterlinck

Kamer heft parlementaire onschendbaarheid Dries Van Langenhove op

De plenaire vergadering van de Kamer heeft de parlementaire onschendbaarheid van Dries Van Langenhove opgeheven. Ze volgt het advies van de commissie Vervolgingen. Het gerecht wil Van Langenhove vervolgen wegens inbreuken op de wapenwet en de racismewet, in het kader van het onderzoek rond de extreemrechtse groepering Schild & Vrienden.

Van Langenhove wordt verdacht van aanzetting tot haat of geweld tegen een bepaalde gemeenschap, het te koop aanbieden van een verboden wapen (pepperspray, red.), het verspreiden van racistische denkbeelden en het verlenen van medewerking aan een groep die segregatie voorstaat. 

Vorige week heeft de commissie Vervolgingen van de Kamer met eenparigheid van stemmen geadviseerd om de parlementaire onschendbaarheid van Van Langenhove op te heffen zodat hij kan worden doorverwezen. De Kamer volgt dat advies nu. Alleen Jean-Marie Dedecker stemde tegen, naar eigen zeggen omdat hij de vrije meningsuiting als absoluut beschouwt.

Van Langenhove zit als onafhankelijk Kamerlid in de fractie van Vlaams Belang. Hij was zelf niet aanwezig tijdens de bespreking van het dossier, maar zei al eerder dat hij zich niet zou verzetten omdat hij de mogelijkheid krijgt zijn naam te zuiveren.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen