Klacht tegen Russisch vrouwenlied voor Eurovisiesongfestival: "Ondermijnt de fundamenten van het gezin"

De Tadzjiekse Manizha is de Russische inzending voor het Eurovisiesongfestival in Rotterdam. Maar haar feministische lied "Russian woman" ligt onder vuur. De klachten van Russische veteranen en orthodoxe gelovigen worden onderzocht.

Op het komende Eurovisiesongfestival in Rotterdam wordt Rusland vertegenwoordigd door Manizha, een zangeres afkomstig uit Tadzjikistan. Manizha Dalerovna Sangin is behalve muzikante ook regisseur en auteur en sinds vorig jaar ook goodwillambassadeur van de VN-vluchtelingenorganisatie.  Manizha vluchtte zelf in 1994 met haar familie uit Tadzjikistan naar Moskou. Ze trad al op als kind en studeerde later gospelmuziek in Londen en New York. 

Manizha trekt naar het Eurovisiesongfestival met "Russian woman", deels in het Russisch en deels in het Engels. Het lied looft de kracht van de vrouw en bekritiseert het seksisme in de Russische samenleving.  Zoals ze zelf zegt: "Het lied gaat over de transformatie van het zelfbewustzijn van de Russische vrouw  door de eeuwen heen. Over vrouwen die niet bang zijn om op te komen tegen stereotypes en om verantwoordelijkheid op te nemen. Ik schreef het lied op 8 maart 2020 (de internationale vrouwendag, red.)." 

Lees de tekst van "Russian woman" en bekijk en beluister de Russische inzending van Manizha hier:

Op 8 maart 2021, ook op vrouwendag, kwam Manizha na televoting op de Russische tv als winnares uit de bus met bijna 40 procent van de stemmen. Op sociale media krijgt ze veel kritiek wegens haar Tadzjiekse afkomst maar ook omdat de zangeres zich uitspreekt voor LGBTQ+-rechten.

Het lied ondermijnt de fundamenten van het traditionele gezin

Nu heeft een organisatie van oorlogsveteranen een klacht ingediend, omdat het liedje "Russian woman" de spanningen en de haat tussen etnische groepen (Russen en Tadzjieken) zou aanwakkeren. En een vereniging van orthodox-christelijke vrouwen vindt dat de tekst de vrouwen en ook de Russische spiritualiteit en cultuur belachelijk maakt. "Russian woman" zet aan tot haat jegens mannen en ondermijnt de fundamenten van het traditionele gezin, zegt de organisatie. Een officiële Russische instantie onderzoekt de klachten nu. 

Manizha countert de kritiek met een humoristische video, waarin ze een blonde pruik opzet:

Het Eurovisiesongfestival vindt in mei in Rotterdam plaats. De Wit-Russische inzending is door organisator EBU geweigerd omdat het lied te politiek gekleurd is en verwijzingen bevat naar de tegenstanders van president Loekasjenko. Armenië trekt zich zelf terug, na de aanhoudende politieke problemen en na het conflict over Nagorno-Karabach. 

België wordt vertegenwoordigd door Hooverphonic en het lied "The wrong place". Nederland neemt deel met Jeangu Macrooy die in het Sranantongo zingt, een van de talen van Suriname. De halve finales zijn gepland op 18 en 20 mei, de finale op 22 mei. Alle zangers en groepen komen naar Nederland, maar er gelden strenge quarantaineregels. Publiek is er niet bij. Vorig jaar werd de liedjeswedstrijd helemaal afgelast wegens corona.

Meest gelezen