Elise, Elisabeth en Billie met directrice Nadja Derewianka

Leerlingen 5e en 6e leerjaar Gemeenteschool Bonheiden droegen al mondmasker: "Sinds januari geen enkele besmetting"

In GEBO, de gemeentelijke lagere school in Bonheiden, raden ze al sinds januari de leerlingen van het 5e en 6e leerjaar sterk aan om een mondmasker te dragen. Ze hebben dat toen beslist omdat de Britse variant op dat moment heel erg in opmars was. "We hebben er goede ervaringen mee en het lijkt ook wel effectief", zei directrice Nadja Derewianka in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen. "Er waren ook maar twee ouders die negatief gereageerd hebben."

Vanaf maandag zijn mondmaskers ook verplicht voor leerlingen van het 5e en het 6e leerjaar, en in de gemeenteschool in Bonheiden hebben ze daar al positieve ervaringen mee. Ze raden er de mondmaskers in het 5e en 6e leerjaar al sterk aan sinds eind januari, omdat de Britse variant toen aan een opmars bezig was. "Het was niet verplicht, maar het werd wel goed onthaald", vertelt directrice Nadja Derewianka. "De kinderen van de derde graad wilden er volgens mij graag bijhoren, ze kwamen ons op de speelplaats al tegemoet gelopen om trots hun mondmasker tonen", lacht ze.

Ouders

"Er kwamen ook heel veel positieve reacties van de ouders", zegt Derewianka, "vooral degenen die iemand verloren hadden door corona drongen er sterk op aan. Ik kreeg slechts twee negatieve reacties, eentje heb ik goed kunnen kaderen, bij de andere was er veel tegenkanting en kon ik zeggen dat het niet verplicht was."
Vanaf maandag is die verplichting dus wel een feit, maar de directrice verwacht geen al te grote problemen.

Effectief

Nadja Derewianka maakt zich sterk dat mondmaskerplicht bij jonge kinderen wel degelijk zijn effect heeft. "We hebben van januari tot nu geen besmettingen gehad bij onze kinderen. Ik kijk er ook wel heel streng op toe dat de andere hygiëmaatregelen nageleefd worden, en ik ben me er uiteraard ook bewust van dat het tij snel kan keren, ik houd dus hout vast."

Meest gelezen