Liveblog - De Croo roept Overlegcomité morgen vervroegd samen, België gaat door met vaccinaties met AstraZeneca

Morgen om 15 uur roept premier Alexander De Croo (Open VLD) een digitaal Overlegcomité bijeen "om de coronasituatie in detail te analyseren op basis van de laatste cijfers". Die blijven stijgen in ons land. Verschillende landen hernemen intussen de vaccinaties met AstraZeneca na het positieve advies van het Europees Geneesmiddelenbureau. Lees alle coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan in onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ministers van Volksgezondheid bevestigen voortzetting vaccinaties met AstraZeneca in België

De verschillende ministers van Volksgezondheid van ons land bevestigen de voortzetting van de vaccinaties met AstraZeneca in België. Ze doen dat na een advies in die zin van de Task Force Vaccinatie en van de Hoge Gezondheidsraad dat volgde op het positieve advies van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) eerder vandaag.

"Er is wetenschappelijk gezien geen verband tussen vaccinatie en een hoger risico op tromboses", schrijven de ministers vanavond in een persbericht. "De Task Force heeft kennis genomen van het advies van het EMA. Het toont aan dat de aanbevelingen van onze experten en de beleidsbeslissing om het AstraZeneca-vaccin in ons land verder toe te dienen, goed onderbouwd waren."

"De ministers volgen het advies van de Task Force en de Hoge Gezondheidsraad om de vaccinatiecampagne en meerbepaald het gebruik van het AstraZeneca vaccin voort te zetten. Nauwgezette opvolging en analyse van alle meldingen in het kader van farmacovigilantie wordt verdergezet in nauwe samenwerking met het EMA. Bijkomend dient inderdaad sterke aandacht te gaan naar transparante communicatie aan de zorgverstrekkers, de vaccinatiecentra en het brede publiek."

Verschillende Europese landen hernemen vaccinaties met AstraZeneca

Italië herneemt morgen (vrijdag) de vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin, zo heeft premier Mario Draghi bekendgemaakt. Italië is daarmee het eerste land van Europa dat bekendmaakt de entstof weer te zullen gebruiken nadat het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA vanmiddag had bekendgemaakt dat het vaccin veilig en effectief is. Intussen volgen ook FrankrijkLitouwen en Letland het voorbeeld van Italië.

Zweden houdt de AstraZeneca-pauze nog even aan. "Ons agentschap volksgezondheid heeft nog enkele dagen nodig om de situatie te analyseren", klinkt het. "Volgende week maken we onze positie over het AstraZeneca-vaccin bekend."

Lees meer in dit artikel:

Belgian Stroke Council roept patiënten op zich te laten vaccineren

De Belgian Stroke Council (BSC), die de belangen behartigt van patiënten met een beroerte, roept alle patiënten die een beroerte opliepen op zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. De vereniging zegt recent veel vragen van patiënten en hun families te hebben gekregen.

De organisatie zegt de Belgische vaccinatiestrategie te ondersteunen. "Mogelijke bezorgdheden over een verhoogd risico op trombose moeten worden onderzocht door de bevoegde autoriteiten, maar momenteel hebben ze geen invloed op de vaccinatiecampagne op zich", aldus de BSC.  

Opluchting over goedkeuring van AstraZeneca-vaccin

De ophef over de mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin heeft de vaccinatiecampagne wat imagoschade toegebracht. Sommige mensen wilden het liever niet en hebben hun vaccinatiemoment laten passeren. Maar nu er groen licht is gegeven, is er opluchting, onder meer hier in het vaccinatiecentrum van Bilzen.

Videospeler inladen...

VS rondt morgen kaap van 100 miljoen vaccinaties

In de Verenigde Staten wordt morgen de kaap van 100 miljoen vaccinaties gerond. Dat heeft president Joe Biden vanavond bekendgemaakt. Daarmee maakt Biden zijn belofte waar dat er tijdens de eerste 100 dagen van zijn ambtstermijn 100 miljoen inentingen zouden worden toegediend. "We zitten zelfs weken voor op schema", aldus Biden. Morgen is de nieuwe Amerikaanse president 58 dagen in functie.

"You'll never walk alone" verenigt Europa opnieuw: oproep van "De inspecteur" Sven Pichal massaal opgevolgd

Een idee van "De inspecteur" Sven Pichal van Radio 2 gaat niet onopgemerkt voorbij: morgen om 8.45 uur zal op meer dan 100 Europese radiozenders en in alle Belgische trein- en metrostations "You'll never walk alone" te horen zijn.

Lees meer in dit artikel:

Neen, je levensverzekering zal niet vervallen als je je laat vaccineren tegen COVID-19

Er circuleren momenteel verschillende valse berichten op sociale media waarin staat dat als je je laat vaccineren tegen COVID-19, je je levensverzekering kan kwijtspelen. Assuralia, de Beroepsvereniging van de Verzekeringsondernemingen, meldt dat dit absoluut niet klopt. "De levensverzekering wordt gewoon uitgekeerd indien je overlijdt nadat je een vaccinatie hebt ontvangen."

Lees meer in dit artikel:

Comeos en NSZ verzetten zich tegen nieuwe sluiting van niet-essentiële winkels

Ondernemersorganisaties Comeos en NSZ verzetten zich tegen een nieuwe sluiting van de niet-essentiële winkels. Die maatregel circuleert als onderdeel van "plan B", een reeks verstrengingen waar de Risk Assessment Group om heeft gevraagd. Het Overlegcomité komt morgen vervroegd samen nu de coronacijfers weer sterk stijgen.

Naast de sluiting van niet-essentiële winkels zou onder plan B ook onder meer een vervroeging van de avondklok vallen en een extra week afstandsonderwijs. Viroloog Steven Van Gucht gaf aan dat dit enkel aanbevelingen zijn en dat het aan de regeringen is om knopen door te hakken.

"De cijfers stijgen nu, dus moet er ingegrepen worden daar waar het virus nu woedt. Nieuwe maatregelen mogen niet weer ten koste gaan van de economie en sectoren die nu nog gesloten zijn, zoals de horeca", benadrukt zelfstandigenorganisatie NSZ. "Het opnieuw sluiten van niet-essentiële winkels is eveneens onbespreekbaar, want daar ligt de oorzaak niet."

Ook handelsfederatie Comeos geeft aan dat de winkelstraten en de winkels geen veiligheidsrisico vormen. "Na de lockdown van vorig jaar november hebben de winkels opnieuw hun deuren geopend in december. Dan is er nergens een stijging geweest van het aantal besmettingen. De huidige stijging lijkt vooral te wijten aan de scholen en de werkplek", zegt CEO Dominique Michel. Volgens hem zal het sluiten van winkels niet bijdragen aan een veiligere omgeving, maar heeft de overheid de oplossing zelf in handen: een versnelling van de vaccinaties.

NSZ eist bovendien een directe algemene aanpak met betrekking tot scholen. "Het kan niet dat minister Weyts al tal van maatregelen heeft uitgevaardigd terwijl aan de andere kant van de taalgrens nog geen overleg is geweest", klinkt het. En de controles op de veiligheidsmaatregelen en de naleving ervan zijn essentieel om het virus beduidend minder kans te geven om te circuleren, klinkt het.

Brusselse filmfestivals uitgesteld naar eind augustus

Het Brussels Short Film Festival en het Brussels International Film Festival worden uitgesteld tot eind augustus. Dat melden de organisatoren, die verwijzen naar de onrustwekkende evolutie van de coronacijfers.

De festival waren gepland in juni, maar het lijkt steeds onwaarschijnlijker dat het mogelijk zal zijn om buitenlandse gasten te ontvangen of groepen mensen bijeen te brengen, aldus de organisatoren.

Het Brussels Short Film Festival staat nu gepland van 26 augustus tot 4 september en het International Film Festival van 31 augustus tot 11 september.

Meest gelezen