Maskot / Getty

Sint-Katelijnse marktkramer blikt 1 jaar na lockdown terug: "Mensen hebben de markt herontdekt"

Een jaar geleden kondigde de federale regering een harde lockdown aan en mochten onder andere de openbare markten niet meer plaatsvinden. Marktkramer Luc Mariën uit Sint-Katelijne-Waver blikt op Radio 2 Antwerpen terug op een bewogen jaar. "Ondanks enkele onbegrijpelijke maatregelen, hebben de mensen de markt ofwel ontdekt ofwel herontdekt", vertelt Mariën in Start Je Dag. 

Marktkramer Luc Mariën staat met zijn viskraam onder meer op de markt in Mechelen. Vorig jaar vertelde hij aan Radio 2 Antwerpen dat hij zijn vaste klanten er vreesde te verliezen aan de supermarkten. Exact een jaar na de ingang van de eerste lockdown nam onze redactie weer contact met hem op. 

"Het afgelopen jaar was een rollercoaster", vertelt Mariën in Start Je Dag. "Maar de verkoop van voeding doet het nu heel goed." De marktkramer is tevreden, want de visverkoop aan zijn kraam en ook de verkoop van voeding is in het algemeen gestegen. 

De markt herontdekt

"De mensen hebben de markt ontdekt ofwel herontdekt", gaat Mariën verder. "We staan buiten en het belang daarvan is doorgedrongen. Sommige maatregelen vonden we het afgelopen jaar wel onbegrijpelijk, maar gaandeweg is alles tot rust gekomen en zijn de problemen opgelost geraakt." 

Voor sommige marktkramers is het nog moeilijk, maar we trekken allemaal aan hetzelfde zeil

Luc Mariën, marktkramer

Alleen de verkoop van kleding zit nog in een dip. "Voor sommige marktkramers is het dus nog moeilijk, maar we trekken wel allemaal aan hetzelfde zeel", zegt Mariën. "Waar volk is, kan je verkopen. Hoe meer volk ik over de vloer krijg, hoe meer volk mijn gebuur ook kan hebben."

Op de kap van de horeca

Tegelijk blijft Mariën wel op zijn hoede. Hij vreest dat de heropening van de horeca verandering in de zaak kan brengen. "We beseffen heel goed dat deze verkoopsituatie tijdelijk is, want we leven nu een beetje op de kap van de restaurants en tavernes die niet open mogen. Maar een echte marktkramer, die geeft nooit op", besluit hij.

Meest gelezen