WWW.PGARRIGOS.COM

Intensivist Geert Meyfroidt: "Of het nu golf 3 of 2,5 is, er zijn veel meer mensen op intensieve zorg, dat heeft impact"

Voor het eerst in bijna 4 maanden worden er per dag gemiddeld meer dan 3.000 besmettingen bevestigd op weekbasis. Ook het aantal patiënten op intensieve zorg ligt hoog en blijft nog doorstijgen. Is er sprake van een derde golf, en wat kunnen we doen om het tij te keren? "Hoe ernstig het wordt, dat gaan we moeten zien", zegt intensivist Geert Meyfroidt. "Versoepelingen zijn een experiment, ik weet niet of het daar nu het moment voor is."

De stijging in de coronacijfers blijft zich doorzetten. Op weekbasis worden nu gemiddeld 3.052 besmettingen per dag bevestigd, een stijging met 29 procent ten opzichte van vorige week. Het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen komt daarmee voor het eerst in bijna 4 maanden weer boven de 3.000 te liggen. Op 22 november 2020 waren er 3.082 bevestigde besmettingen.

Bekijk het verslag over de belasting van intensieve zorg uit "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Volgens voorlopige cijfers zijn er op maandag 15 maart nu al 5.034 besmettingen bevestigd. Dat cijfer is nog niet definitief, pas morgen is daar duidelijkheid over. Opnieuw komt de vraag of er een derde golf voor de deur staat, en of we daar misschien al in zitten?

"Golf, dat is een zeer gevoelige term", zegt intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven). "We hebben nooit gedefinieerd wat een golf is. Maar of het nu golf 3 is, of golf 2,5, het belangrijkste is dat we een significante stijging in de bezetting van het aantal bedden op intensieve zorg door covidpatiënten zien. Dat betekent niet alleen veel werk, het heeft ook een impact op de capaciteit voor niet-covidpatiënten."

Beluister hier het volledige gesprek met Geert Meyfroid bij Studio Brussel, artikel gaat voort onder het fragment:

Meyfroidt: "Hoe erg het wordt, dat gaat zich in de feiten moeten uitwijzen"

"Voorlopig staan we aan het begin. Hoe ernstig het wordt, dat gaan we moeten zien, dat gaat zich dan in de feiten moeten uitwijzen", zegt Meyfroidt. "We hopen dat het minder erg is dan de vorige keer. We zijn toch wat verstandiger en consistenter geworden in wat we doen, we hebben ook de ouderen en bewoners van woonzorgcentra al kunnen beschermen met een vaccin. Laat ons hopen dat het niet zo fel doorstijgt als de vorige keer."

We vertrekken vanuit een hoog niveau, als de cijfers dan beginnen te stijgen, kan het heel snel gaan. Het is moeilijk te zeggen hoe de situatie over enkele weken zal zijn.

Geert Molenberghs

"Het is een heel precaire situatie", zegt ook statisticus Geert Molenberghs (KU Leuven). "We vertrekken vanuit een hoog niveau, als de cijfers dan beginnen te stijgen, kan het heel snel gaan. Het is moeilijk te zeggen hoe de situatie over enkele weken zal zijn. Belangrijkste is om er ten eerste voor te zorgen dat de cijfers niet verder doorstijgen en ten tweede dat we de trend kunnen keren."

De besmettelijkere Britse variant zet heel veel druk, zegt Molenberghs, en dat ziet ook intensivist Meyfroidt. "We verplaatsen ons ook meer, we zien meer circulatie via de data van Google. Die twee samen maken dat het cijfer opnieuw stijgt."

Beluister hier het volledige gesprek met Geert Molenberghs bij Radio 2 Limburg, artikel gaat voort onder het fragment:

Molenberghs: "Versoepelingen? Eerst de trend keren"

Het virus lijkt vooral te circuleren bij de schoolgaande jeugd, zegt Meyfroidt. De 50-plussers met risicofactoren en de 65-plussers zijn de patiënten die nu het meest op intensieve zorg belanden. "Als we ervoor kunnen zorgen dat die twee groepen in de komende weken zo weinig mogelijk contacten hebben, dan zijn er hopelijk minder besmettingen."

Gisteren is beslist dat kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar al zeker tot de paasvakantie een mondmasker moeten dragen in de klas. "Dat is een verstrenging, daar kunnen we niet omheen", zegt Molenberghs. "Het verbaast mij eigenlijk dat ze niet al langer een masker moeten dragen, maar beter laat dan nooit", zegt Meyfroidt.

Er ligt een stappenplan op tafel voor versoepelingen, en de laatste dagen klonken stemmen om de terrassen in de horeca te openen tijdens de paasvakantie. Maar zijn versoepelingen nu aan de orde?

Elke versoepeling is een experiment. Je kan de impact niet inschatten. Ik weet niet of het nu het moment is om experimenten te voeren.

Geert Meyfroidt

"Elke versoepeling is een experiment", zegt Meyfroidt. "Je kan de impact niet inschatten. Ik weet niet of het nu het moment is om experimenten te voeren. Een verschil van 100 tot 150 patiënten op intensieve zorg maakt heel veel verschil voor andere patiënten. Alles wat je van versoepeling doorvoert, moet je met nog meer voorzichtigheid doen dan in rustigere periodes."

We moeten eerst de trend zien te keren, zegt statisticus Molenberghs. "We moeten de bestaande maatregelen goed opvolgen en zien dat de cijfers niet verder doorstijgen. Desnoods is het aan de overheid om bijkomende maatregelen te bekijken."

Meest gelezen