Biden, op dat moment vicepresident van de VS onder Obama, en Poetin in 2011 in Moskou.
AP2011

Russische president Poetin reageert op "moordenaar"-verwijt van Biden: "Alles wat je zegt, ben je zelf"

De Russische president Vladmir Poetin heeft gereageerd op de harde uitlatingen die zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden over hem had gedaan. Biden had gisteren bevestigend geantwoord op de vraag of hij denkt dat Poetin een moordenaar is. Poetin reageert daar nu op met een wijsje dat hij nog kent van op de speelplaats. "Alles wat je zegt, ben je zelf". Intussen wordt de Russische ambassadeur in Washington wel teruggeroepen. De Verenigde Staten roepen dan weer opnieuw bedrijven op om onmiddellijk te stoppen met de omstreden Nord Stream 2-gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland. 

In een openhartig interview met de tv-zender ABC News had de Amerikaanse president Joe Biden geen blad voor de mond genomen toen het ging over zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin.

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" van gisteren over de uitspraken van Biden over Poetin (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

 Op de vraag of Poetin een moordenaar is, antwoordde Biden "ja", daarmee wellicht verwijzend naar de vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. 

Een woord dat de Amerikaanse president niet terugneemt, zo heeft woordvoerder van het Witte Huis Jen Psakin intussen laten weten. "Het was een rechtstreeks antwoord op een rechtstreekse vraag".  

Met zijn harde taal wil Biden zich profileren als de "anti-Trump", duidt VUB onderzoeker Linde Desmaele in een gesprek met "De ochtend". De gewezen Amerikaanse president kon het veel beter vinden met Poetin, maar die periode is dus voorbij, maakt Washington nu duidelijk.

Beluister het gesprek met Linde Desmaele in "De ochtend" hier (de tekst gaat hieronder door):

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Kinderversje

Eerder vandaag had de Russische president zijn antwoord gegeven op de uitlating van zijn Amerikaanse ambtsgenoot.

Gevraagd naar zijn reactie, bracht Poetin tegenover journalisten een versje uit zijn kindertijd in herinnering. "Bij ruzies op de speelplaats zeiden wij: "Alles wat je zegt, ben je zelf". Dat is niet zomaar een kinderversje", volgens Poetin. "Het heeft een diepere psychologische betekenis. We zien onze eigen karaktertrekken in anderen en denken dat zij zijn zoals wij. Op basis daarvan beoordelen wij hun gedrag."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Wat zou Poetin aan Biden antwoorden, wilden de journalisten ook weten. "Ik zou hem zeggen: blijf gezond. Ik wens hem een goede gezondheid toe", zei Poetin. "Ik zeg dat zonder ironie, zonder grappen."

Poetin zei daarnaast ook dat Rusland zijn belangen zal verdedigen en zal samenwerken met de Verenigde Staten waar dat "voordelig" is.

Ik zou Biden antwoorden: blijf gezond

Poetin heeft Biden intussen ook voorgesteld om een van de komende dagen -vrijdag of maandag- online rechtstreeks met elkaar in gesprek te gaan. "Dat zal in het belang zijn van het Russische volk, van het Amerikaanse volk en van veel andere landen."

Rusland roept ambassadeur terug

Rusland maakte eerder al bekend dat het zijn ambassadeur uitzonderlijk terugroept uit de Verenigde Staten, voor dringend overleg over de toekomst van de Amerikaans-Russische relaties. Moskou zegt te willen vermijden dat de relaties onherstelbaar beschadigd raken, "als de Amerikanen bewust zijn van de bijbehorende risico's".

De Russische ambassadeur vertrekt zaterdag naar Moskou. "Tijdens ontmoetingen op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken en met andere organen, zal worden bekeken hoe de in crisis verkerende Russisch-Amerikaanse relaties kunnen worden gecorrigeerd", klinkt het. Dat een ambassadeur wordt teruggeroepen, ook al spreekt Moskou formeel van een "uitnodiging", gebeurt niet vaak in de Russische diplomatie.

VS roept bedrijven opnieuw op om te stoppen met omstreden Nord Stream 2

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken roept bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland opnieuw op om "onmiddellijk" te stoppen met de werkzaamheden. Anders kunnen zij sancties van de Verenigde Staten opgelegd krijgen.

De Amerikaanse overheid zegt dat de Russen door de gaspijplijn meer invloed krijgen in Europa. Washington dreigde al herhaaldelijk met sancties voor bedrijven die bij de aanleg van de pijplijn betrokken zijn.  Een daarvan is olie- en gasconcern Shell. Ook Europese landen als Polen en Oekraïne zijn fel tegen het project. De werken aan de pijplijn liggen sinds eind 2019 stil, toch is de lijn bijna klaar.

"Nord Stream 2 is een slechte deal, voor Duitsland, Oekraïne en voor onze bondgenoten en partners in Midden- en Oost-Europa", meldde Blinken. Volgens hem is de pijpleiding onder de Oostzee "een Russisch geopolitiek project dat Europa  zal verdelen en de Europese energieveiligheid verzwakt".

Duitsland gaf vorige maand aan toch achter de aanleg te blijven staan, "het is een initiatief binnen de private sector", klonk het. Berlijn had eerder al toestemming gegeven voor de hervatting van het project, na het aflopen van de vorige vergunning. Met Nord Stream 2 wordt de capaciteit van de bestaande Nord Stream-gaspijplijn onder de Oostzee verdubbeld.

Meest gelezen