Nationaal Park Hoge Kempen inspireert Wallonië

Het Nationaal Park Hoge Kempen is het enige nationale park van ons land. Maar nu overweegt de Waalse regering om het Vlaamse voorbeeld te volgen en zelf ook zo'n park uit te bouwen. Vanmorgen kwamen de Waalse minister van Natuur, Céline Tellier, en haar collega van Toerisme, Valérie De Bue, al inspiratie opdoen in Limburg.

De Waalse regering overweegt om ook een nationaal park uit te bouwen, naar het voorbeeld van het nationaal park Hoge Kempen. Dat zou gebeuren in het kader van het project "Get up Wallonia", een marshallplan dat de Waalse regio op de kaart moet zetten na de coronacrisis.

1,2 miljoen bezoekers per jaar

De Waalse ministers Tellier en De Bue waren tijdens hun werkbezoek aan Limburg vergezeld van een delegatie Waalse parlementsleden. Ze kregen aan de toegangspoort Terhills uitleg van Ignace Schops, de bezieler van het Nationaal Park Hoge Kempen. Hij legde onder meer uit wat er allemaal gebeurt op het vlak van natuurbescherming in het gebied. Samen met Vlaams minister van Natuur, Zuhal Demir, trokken ze dan naar het zogenaamde "mooiste panorama van Vlaanderen".

Gecharmeerd

Volgens Demir waren haar Waalse collega's erg gecharmeerd door wat ze zagen. "Vooral omdat we hier de biodiversiteit bevorderen en dat tegelijkertijd combineren met toerisme." Het Nationaal Park Hoge Kempen trekt jaarlijks 1,2 miljoen bezoekers en heeft een belangrijke economische meerwaarde. De Vlaamse regering heeft plannen om ook op andere plaatsen in Vlaanderen parken uit te bouwen en is momenteel bezig de criteria daarvoor op te stellen. 

Meest gelezen