Videospeler inladen...

BEKIJK - Slachtoffer aanslagen 22 maart 2016 schreef boek: "Niemand dacht dat ik zou leven"

Karen Northshield, een van de zwaargewonde slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016, heeft een boek geschreven over haar revalidatie- en verwerkingsproces. "Weggeblazen door de bom", heet het. "Ik had eigenlijk dood moeten zijn", getuigt ze in "Terzake". "Maar ik ben er door mijn doorzettingsvermogen geraakt." Het is maandag precies 5 jaar geleden dat terroristen zichzelf opbliezen op de luchthaven en in de Brusselse metro.

Volgende week maandag is het precies vijf jaar geleden dat drie zelfmoordterroristen zich opbliezen in ons land. Twee deden dat op de luchthaven van Zaventem, een in het Brusselse metrostation Maalbeek. Er vielen 32 doden en honderden anderen raakten gewond, zowel fysiek als mentaal. Karen Northshield is een van hen. Op 22 maart 2016 stond ze 2 meter van een van de daders toen die zichzelf opblies. Haar leven hing wekenlang aan een zijden draadje. 

Bekijk hier de reportage over de revalidatie van Karen Northshield (en lees verder onder de video voor het gesprek uit "Terzake"):

Videospeler inladen...

"Dokters dachten dat ik het niet zou overleven, ik hoop dat mijn verhaal nu een inspiratie voor anderen is", vertelt Northshield aan "Terzake". Northshield werd tientallen keren geopereerd en leerde opnieuw lopen. 5 jaar na de aanslagen is er nu haar boek - "Weggeblazen door de bom" - over haar verwerkings- en revalidatieproces. 

"Een psychologische tijdbom"

In "Terzake" getuigt Northshield ook over de psychologische klap, die pas na de fysieke klap kwam. "Na drie jaar hospitalisatie heb ik een tweede "ontploffing" meegemaakt, een tijdsbom op psychologisch vlak", vertelt ze aan het begin van het gesprek in "Terzake". "En dat kwam na dat ik alle oorlogswonden had doorgemaakt."

Bekijk hier hoe Karen Northshield getuigt over haar psychische problemen (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Aan mensen die lijden, geeft Northshield later in het gesprek in "Terzake" mee dat het belangrijk is om positief te blijven, en te praten. "Ik heb veel gepraat met therapeuten, en dat heeft enorm geholpen."

"Ik had dood moeten zijn"

Dat Northshield nog leeft, kan een klein wonder worden genoemd. "Ik had eigenlijk gedood moeten zijn (...) Dagen, weken en zelfs maandenlang zat ik tussen leven en dood", vertelt ze. "Ik heb al een zestigtal operaties ondergaan. Het is een kwestie van doorzettingsvermogen en dat heb ik te danken aan mijn atletische discipline."

Bekijk hier hoe Karen Northshield vertelt over hoe de aanslag een impact had op haar lichaam (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Tot voor de aanslagen was Northshield een zwemkampioene en fitnesscoach, haar lichaam was haar trots. "Mijn lichaam was mijn tempel, het was een soort van onderneming (...) Op 22 maart heb ik dus een faillissement gekend en daar spreek ik ook over in mijn boek", aldus Northshield.

"Overheid heeft niets geleerd"

Northshield is bijzonder hard voor de Belgische overheid. Volgens haar heeft die niets geleerd na de aanslagen. Er moet meer financiële hulp komen voor de slachtoffers, zegt ze."En ook op administratief vlak wordt er te veel gevraagd om te bewijzen dat je slachtoffer bent. Dat moet elk jaar opnieuw gebeuren", onderstreept Northshield.

Bekijk hier hoe Karen Northshield de aanpak van onze overheid evalueert (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD) kondigde onlangs aan dat hij voor de slachtoffers coaches gaat voorzien. Later in het gesprek laat Northshield verstaan dat dat volgens haar niet veel zoden aan de dijk zal brengen. Volgens Northshield vinden ook de andere slachtoffers dat de overheid te weinig doet (en gedaan heeft) voor de slachtoffers van de aanslagen. 

Bekijk hier het volledige gesprek uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Ook "De wereld vandaag" op Radio 1 sprak vanmiddag met Northshield over haar boek. Beluister hier het gesprek:

Meest gelezen