De Nederlandse partijkopstukken Laurens Dassen en Nilufer Gundogan.
AFP or Licensors

Pan-Europese partij Volt bestaat ook in België, maak kennis met covoorzitter Olivia ten Horn

In Nederland heeft de pan-Europese partij Volt haar intrede gedaan in het parlement. De partij heeft bij de parlementsverkiezingen drie zetels gehaald. De Belgische nevenknie van Volt hoopt dat dat Nederlandse succes hier navolging zal krijgen, zegt covoorzitter Olivia Ten Horn in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Volt is in België nog niet zo bekend, maar is al sinds 2017 actief en heeft enkele honderden leden. Het succes in Nederland is historisch, zegt ten Horn, omdat voor het eerst een pan-Europese beweging in een parlement zal zitten. 

"Volt staat voor een pan-Europese visie op de grote uitdagingen van deze tijd, zoals covid, klimaat en digitalisering", zegt ten Horn. Pan-Europees is daarbij niet hetzelfde als pro-Europees. "Het verschil zit in het DNA van onze partij, in de zin dat wij in alle Europese landen met één partijprogramma naar de kiezers gaan."

Volt is actief in alle Europese landen en heeft al deelgenomen aan een aantal verkiezingen. Het succes in Nederland is volgens Ten Horn te danken aan een sterk lokaal netwerk en een sterke campagne via de sociale media, zelfs in de deze coronatijden. 

Volgens ten Horn hoeft het geen probleem te zijn dat de afdelingen in de verschillende landen soms ook andere nationale belangen moeten verdedigen. "Vanuit onze Europese beweging hebben we een aantal principes die we altijd meedragen in de landelijke afdelingen, maar we rekenen wel altijd maximaal landelijke belangen mee in ons antwoord op Europese vragen."

Meest gelezen