ROBIN UTRECHT

Volgen politici straks de voorstellen van de experts? Dit "Plan B" ligt straks op tafel van het Overlegcomité

Wanneer het Overlegcomité om 15 uur digitaal vergadert, zullen de vertegenwoordigers van de verschillende regeringen zich buigen over het “plan B” van de experten. Dat plan hebben ze al een hele poos voorbereid, voor het scenario waarin de coronacijfers in ons land plots weer zouden stijgen. En dat is nu dus het geval, met ongerustheid in de Wetstraat tot gevolg. Wat houdt dat plan B nu in?

Normaal gezien zou het Overlegcomité van de verschillende regeringen pas volgende week vrijdag, 26 maart, bijeenkomen. Maar door de verontrustend snelle stijging van de coronacijfers in België, is gisteren beslist om het Overlegcomité vanmiddag, om 15 uur, vervroegd bijeen te roepen. Digitaal weliswaar.

Waar we na het vorige Overlegcomité nog perspectief kregen op versoepelingen van de coronamaatregelen, lijken er nu helaas strengere maatregelen aan te komen, om de aangekondigde versoepelingen voor april en mei niet te hypothekeren.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

“Alles uit de kast”

Zowel premier Alexander De Croo (Open VLD) als minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zei gisteren dat “we alles uit de kast zullen moeten halen om te zorgen dat we na de paasvakantie alle kinderen weer naar school kunnen laten gaan en op 1 mei de cafés en de restaurants weer te kunnen openen.” 

“We zullen nu een tandje bij moeten steken", zei Vandenbroucke aan VRT NWS. De versoepelingen die gepland stonden voor 1 april - evenementen uitbreiden tot 50 personen, sporten met 10 en de heropening van de pretparken - dreigen alvast in het gedrang te komen.

Bekijk de analyse van Bart Verhulst uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Concreet

Op de korte termijn dus waarschijnlijk geen versoepelingen, maar strengere maatregelen. Wat moeten we ons daarbij dan voorstellen? 

De experten die het Overlegcomité adviseren, hebben de afgelopen maanden aan een plan B en C gewerkt, voor het huidige scenario, waarbij de cijfers onverhoopt snel weer de hoogte ingaan.

Om van het ene naar het andere plan over te schakelen, hebben de experten een aantal drempels omschreven. "Nu die overschreden zijn, is het logisch dat plan B geactiveerd wordt", zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht. 

In dat plan suggereren de experts onder andere deze maatregelen:

  • De invoering van een vroegere avondklok in heel België. Nu gaat die in Vlaanderen en Wallonië in vanaf middernacht, tot 5 uur. Brussel is strenger en verbiedt het om tussen 22 en 6 uur buiten te komen zonder geldige reden.

  • Overweeg om een week afstandsonderwijs toe te voegen aan de schoolvakantie, de paasvakantie dus. 

  • Pas de teststrategie aan voor kinderen

  • Overweeg de mondmaskerplicht op scholen voor kinderen ouder dan 10 jaar. Die maatregel is gisteren al beslist, op een overleg tussen de onderwijspartners: vanaf maandag moeten leerlingen in het 5e en 6e leerjaar nu ook een mondmaskertje dragen.

  • Om de scholen open te kunnen houden,  moeten buitenschoolse activiteiten zoveel mogelijk worden ontraden

  • Heroverweeg een meer veralgemeend gebruik van FFP2-maskers in specifieke omgevingen, zoals bij kwetsbare groepen

  • Ook de sluiting van niet-essentiële winkels kan opnieuw overwogen worden, op plaatsen waar veel mensen samenkomen. Denk hierbij aan drukke winkelstraten en shoppingcentra, waar mensen dreigen samen te troepen.

Politieke beslissing

Sciensano-viroloog Steven Van Gucht, die mee aan het plan B schreef, zei gisteravond in "Terzake" dat het aan het Overlegcomité is om te zien wat ze precies willen toepassen.

De viroloog beseft dat dit geen gemakkelijke beslissingen zullen zijn, omdat  nieuwe maatregelen psychologisch een zware impact hebben bij de bevolking.

Bekijk hier de uitleg van Steven Van Gucht in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen