Een dronepiloot start een drone die dan volautomatisch metingen kan uitvoeren
© Radio 2

Politie LRH zet drones in bij ongelukken: “Met een druk op de knop hebben we nu alle gegevens”

De politiezone Limburg Regio Hoofdstad zet drones in bij verkeersongelukken. Een drone vliegt dan volautomatisch boven de voertuigen en doet de nodige metingen vanuit de lucht. Daardoor verloopt alles efficiënter maar ook veel nauwkeuriger.

Een dronepiloot demonstreert hoe het werkt met een tablet in zijn hand. Met die tablet wordt een drone aangestuurd die boven twee auto’s gaat hangen die tegen elkaar staan. Op zijn scherm verschijnen de afmetingen en hij kan precies zien hoe de auto’s staan op de straat. "Meten met een lintmeter of een wielmeter is dus niet meer nodig. Je bent veel nauwkeuriger met een drone en het gaat een pak sneller”, vertelt dronepiloot Tom Hannes van de politie LRH.

(lees verder onder de foto)

De drones kunnen ook worden ingezet tijdens het opsporen van een voortvluchtige of van een vermiste persoon. LRH heeft 6 dronepiloten die op elk moment van de dag kunnen ingezet worden. “Dat kan ook ’s nachts”, vertelt korpschef Philip Pirard. “De zes hebben daarvoor de nodige opleidingen gekregen.” 

Eén van de drones heeft een lange kabel en kan daarmee de lucht in. “Op die manier kunnen we bijvoorbeeld een drone op 70 meter hoogte laten vliegen zonder dat de batterijen leeg geraken. Dat is handig bij grote evenementen zoals bijvoorbeeld Pukkelpop waar ze constant in de lucht blijven”, aldus de korpschef.

(lees verder onder de foto)

De drone kan ingezet worden om mensen op te sporen
© Radio 2

Met hoogtechnologisch materiaal is het korps rond de provinciehoofdstad mee met zijn tijd volgens de voorzitter van het politiecollege Steven Vandeput (N-VA). “We proberen voorop te lopen met technologische vernieuwingen. Dat zie je bijvoorbeeld tijdens de demonstraties vandaag. Op enkele minuten is een ongeluk in kaart gebracht waar men vroeger er een heel pak meer tijd voor nodig had”, besluit Vandeput.

© Radio 2

Meest gelezen