Voedingsteam AZ Nikolaas viert 20-jarig bestaan met kookboek vol recepten eigen personeel

Het algemeen ziekenhuis in Sint-Niklaas heeft een kookboek uitgebracht met recepten van personeelsleden. Het ziekenhuis viert daarmee het 20-jarig bestaan van het Nutritieteam. Dat team zorgt ervoor dat ondervoede patiënten de juiste voeding krijgen, en op de juiste manier.

Het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas heeft al 20 jaar lang een Nutritieteam dat zich bezighoudt met de juiste voeding voor patiënten die het risico lopen om ondervoed te geraken. Het team bestaat uit ziekenhuispersoneel, verschillende specialisten zoals artsen, gespecialiseerde verpleegkundigen, logopedisten, diëtisten, mensen van de apotheek en keukenpersoneel. Het team viert de verjaardag met een kookboek dat volstaat met recepten van het personeel zelf.

Ongeveer een derde van patiënten loopt risico op ondervoeding, het Nutritieteam volgt die allemaal goed op
Voorzitter voedingsteam Ivo Duysburgh

Wat doet het Nutritieteam? Dokter Ivo Duysburgh is voorzitter van het team: "Ongeveer een derde van mensen die opgenomen wordt heeft ondervoeding, of loopt risico ondervoed te geraken. Ons team bekijkt iedere patiënt apart want er zijn er die meer risico lopen op ondervoeding. We stellen een plan op om dat tegen te gaan", legt dokter Duysburgh uit. "We volgen de patiënt nauw op om te zien of de toestand verbetert of niet." En in het algemeen is de voeding ook gewoon beter geworden voor alle patiënten, zegt de dokter: "Er is veel meer aandacht voor de kwaliteit van het eten."

Kookboek met eigen recepten

Om het team in de kijker te zetten en om de verjaardag te vieren, is er nu het  kookboek "Koken met zorg" uitgebracht. Na een oproep kon iedereen van het ziekenhuis recepten indienen. En alle recepten zijn welkom, want het kookboek spitst zich niet specifiek toe op ondervoeding. Ieder recept heeft een persoonlijk verhaal achter het gerecht.

Ik werk het amandelroomsoepje af met geroosterde amandelschilfers en een beetje bieslook
Hoofdverpleegkundige Ilse Wielandt

Ilse Wielandt is hoofdverpleegkundige in het ziekenhuis, maar ook een echte kokkin:"Ik heb een tijd geleden kooklessen gevolgd, maar door mijn drukke werk is dat wat op de achtergrond geraakt. Nu vond ik het dé gelegenheid om een recept voor een amandelroomsoepje in te dienen. Ik werk het af met geroosterde amandelschilders en een beetje bieslook." Het soepje blijkt een succes te zijn: "Het is klaargemaakt in de kantine en iedereen vond het lekker. Ook al maakt het koken voor zoveel mensen het recept wel ietsjes anders."

(lees verder onder de foto)

Stoofvlees met kriekbier en chili

Kevin Huysveld is hoofdverpleegkundige op de dienst Gastro - en enterologie, en nauw verbonden aan het Nutritieteam. Hij heeft een recept voor stoofvlees ingediend: "Mijn vrouw werkt hier ook in het ziekenhuis. Als we eens in het weekend samen zijn is uitgebreid koken een vorm van ontspanning.  Dit recept van klassiek Vlaams stoofvlees is er een dat al 3 à 4 generaties meegaat in mijn schoonfamilie.

We doen chili -en bruschettakruiden in het stoofvlees om het wat pikanter te maken

Hoofdverpleegkundige Kevin Huysveld

"Al generaties gaat er een appel en zuur kriekbier in de basissaus. Maar iedere generatie past ook iets aan. Mijn vrouw en ik hebben er nog wat chili -en bruschettakruiden ingedaan om het pikanter te maken. En een donker bier natuurlijk." Kevin vroeg toestemming aan zijn schoonmoeder: "Gelukkig vond zij dat een hele eer." 

Het kookboek "Koken met zorg" heeft 250 bladzijden met 123 recepten van medewerkers van het ziekenhuis: dokters, verplegers, informatici, poetsvrouwen, laboranten en iedereen van de verschillende afdelingen in het ziekenhuis.

kasto80

Meest gelezen