Rector KU Leuven Sels na standpunt Vaticaan: "We moeten K van KU Leuven kritisch en eigentijds invullen"

Ook de rector van de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven), Luc Sels, heeft zich uitgesproken tegen het standpunt van het Vaticaan dat homoseksuele relaties een "ongerijmdheid" zijn. Dat doet hij in een opiniestuk in De Standaard. Het standpunt van het Vaticaan heeft een verwoestende kracht, maar toch heeft het geen nut om afstand te nemen van de "K" in KU Leuven, zegt hij. 

Na de Antwerpse bisschop, Johan Bonny, heeft ook de rector van de KU Leuven, Luc Sels, gereageerd op het standpunt van het Vaticaan dat homoseksuele relaties een "ongerijmdheid" zijn. "Deze standpunten zijn voor velen in de westerse Kerk een ontgoocheling", klinkt het bij Sels. "Ze zijn vooral een staalharde kaakslag voor alle holebi's en voor wie opkomt voor een meer inclusieve samenleving." 

"Maar het zit dieper", vervolgt hij. "Het Vaticaan is (nog) niet in staat om met menselijke verscheidenheid om te gaan of ze te respecteren. Het begrijpt het (nog) niet." 

Sels benadrukt vooral de verwoestende kracht van het signaal dat het Vaticaan de wereld instuurt. "Ongetwijfeld zullen sommige wereldleiders dit soort standpunten misbruiken om homohaat, repressie en misdaden tegen holebi's te rechtvaardigen. Een standpunt wordt op die manier een mechanisme van uitsluiting en ontneemt groepen de kans om volwaardig deel te nemen aan de samenleving."

"Paus Franciscus komt hier niet goed mee weg", zegt Sels nog in "De ochtend" op Radio 1. "In het verleden heeft hij de nodige openheid getoond naar holebirelaties, maar hij slaagt er duidelijk niet in om dat ingeschreven te krijgen in de leer van de kerk." 

Beluister hier het volledige gesprek met Luc Sels in "De ochtend" op Radio 1:

Pixabay

De "K" van KU Leuven

Sels benadrukt dat de KU Leuven wel een inclusieve organisatie wil zijn. "Dat is met vallen en opstaan, maar met een helder doel", zegt hij. "Tegelijkertijd is het belangrijk om te beseffen dat wij zijn gegroeid in een katholieke traditie. Maar we proberen al decennialang een kritische rol op te nemen in en voor de katholieke gemeenschap." 

Toch is het belangrijk om geen afstand te doen van die "K" in KU Leuven, zegt Sels. "Het is niet omdat je het oneens bent met een - niet te rechtvaardigen - beslissing, dat je uit die kerk moet stappen en de "K" moet laten vallen", klinkt het. "Nee, dit is eerder een teken dat we die "K" kritisch en eigentijds moeten invullen. Afstand nemen zou fout en voorbarig zijn, maar zwijgen voelt aan als schuldig verzuim." 

Het Vaticaan kan zich niet achter traditie of ritueel blijven verschuilen

Luc Sels, rector KU Leuven

"Het is een trieste vaststelling dat dit verzet ook in 2021 nodig blijft", sluit Sels zijn opiniestuk af. "Het Vaticaan kan zich niet achter traditie of ritueel blijven verschuilen. Het wordt tijd het de samenleving recht in de ogen kijkt en opkomt voor gelijke behandeling van iedereen."

Meest gelezen