Radio 2

Kunstenaar Roger Raveel krijgt eigen plein in geboortedorp Machelen

Kunstenaar Roger Raveel krijgt nu ook zijn eigen plein in zijn geboortedorp Machelen bij Zulte. De gemeente gaat het bestaande Leieplein aan de kerk van Machelen omdopen tot Roger Raveelplein. Het hele jaar wordt de kunstenaar in zijn streek en internationaal gehuldigd, hij zou dit jaar 100 geworden zijn. 

De gemeente koos zeer bewust om die plek aan de Leie de naam te geven van de kunstenaar. "In 1971 bouwde Roger Raveel een vlot uit plastic zakken omdat hij het oneens was met de plannen die er toen waren om de Leiebocht daar dicht te gooien en er parkeerplaatsen van te maken.  Het is dankzij Roger Raveel dat we het mooie stukje natuur behouden hebben", zegt schepen Michaël Vandemeulebroecke (Open Zulte).

Een grote kunstenaar zoals Roger Raveel verdient zo'n erkenning
Schepen Michaël Vandemeulebroecke (Open Zulte)

Een plein en geen straat

Tijdens de voorbereidingen van het huldigingsjaar was het vlug duidelijk om de kunstenaar te eren met een plein. "Een grote kunstenaar, zoals Roger Raveel moet de nodige erkenning krijgen. Vandaar dat het vlug duidelijk was dat hij een plein naar zijn naam zou krijgen, ook zijn weduwe was het eens met onze keuze", zegt Vandemeulebroecke nog. 

In juli wordt het plein normaal gezien officieel ingehuldigd. Eerst moet de nieuwe naam "Roger Raveelplein" nog worden goedgekeurd door de gemeente.

Raveel is een van de belangrijkste Belgische kunstenaars van na de Tweede Wereldoorlog. Hij maakte radicale werken voor zijn tijd.

kasto80

Meest gelezen