"De bekeerlinge” van de Gentse schrijver Stefan Hertmans wordt een opera: “Het gaat over religieus fanatisme, migratie en liefde”

Opera Ballet Vlaanderen brengt volgend jaar de operaversie van de roman ‘De bekeerlinge’ van de Gentse schrijver Stefan Hertmans op het podium. Wim Henderickx componeert en Hans Op de Beeck is regisseur en scenograaf. "We hebben ook een samenwerking met de opera van Rouen", zegt Stefan Hertmans.

Het boek gaat over de liefde en de vluchtelingenproblematiek. Een katholieke jonkvrouw uit de middeleeuwen wordt verliefd op een Joodse jongen. Ze slaan samen op de vlucht omdat hun liefde verboden is.  “Het hoofdpersonage is iemand die wisselt van geloof in tijden van de kruistochten. Het is een boek over religieus fanatisme. Er zitten heel veel motieven in die zeker in de opera op dramatische wijze aan bod zullen komen", vertelt Hertmans.

“We zijn eigenlijk al een paar jaar aan het samenwerken. Ik had eerst contact met de componist Wim Henderickx, en verder had ik contact met de initiatiefnemers, onder andere Jan Vandenhouwe van Opera Ballet Vlaanderen."

Opera vertelt op een andere manier dan een roman
Stefan Hertmans

“Een opera vertelt een verhaal op een andere manier dan een roman. Je hebt dan ook de muziek. Opera is een genre op zich, daar komen al die kunstvormen samen en die moeten allemaal rekening houden met elkaar. Het is een andere opbouw van het verhaal, maar het blijft hetzelfde verhaal. Wat betreft de zangers ben ik enorm tevreden.”

Ontmoeting in Italië

“Toen ik de roman ‘De bekeerlinge’ van Stefan Hertmans gelezen had, vielen de grote emoties van het verhaal me op. Het verhaal gaat over de grote thema’s zoals religieus fanatisme, migratie, maar ook de grote thema’s van opera zoals liefde en dood. Toen ik de roman las had ik een perfect verhaal om er een opera van te maken", vertelt Jan Vandenhouwe van Opera Ballet Vlaanderen. 

Toen ik de roman las had ik een perfect verhaal om er een opera van te maken
Jan Vandenhouwe

"Het toeval wil dat ik een paar jaar geleden in Italië Stefan Hertmans heb ontmoet. Hij begon over zijn idee om van ‘De bekeerlinge’ een opera te maken. Op dat moment vielen de puzzelstukken samen."

De roman van Hertmans is helemaal bewerkt tot een operalibretto. “In de roman zelf heb je 2 verhaallijnen, het verhaal van de bekeerlinge en het verhaal van de auteur. De verhaallijn van de auteur is in de opera weggelaten. We concentreren ons volledig op het verhaal van de vrouwelijke hoofdfiguur die in de middeleeuwen leeft.”

De eerste voorstelling

"Gisteren heeft componist Wim Hendricks de eerste noten op de piano gespeeld. Dat is natuurlijk zeer ontroerend, je hoort een opera die nog niemand kent. Ook de decorontwerper Hans Opdebeeck heeft zijn ontwerpen getoond, zijn eerste ideeën voor een spectaculair decor. Ik ben heel blij met de plannen voor deze opera", vertelt Vandenhouwe.  

Samenwerking met opera in Rouen

“Het is een coproductie met de opera in Rouen. Het verhaal van de bekeerlinge in de roman begint ook daar. Het is in Rouen waar haar ouders wonen en zij de Joodse jongen leert kennen.” 

Op 10 mei 2022 is de première bij Opera Ballet Vlaanderen. "Een jaar later zal de voorstelling ook plaatsvinden in Rouen", besluit Vandenhouwe. 

kasto80

Meest gelezen