Radio 2

Rudi Vanheer baat al 43 jaar een frituur uit: "Een Unesco-erkenning van de frietkotcultuur had al lang moeten gebeuren!"

Rudi Vanheer uit Zaventem steunt de vraag tot Unesco-erkenning van de Belgische frietkotcultuur. Hij is al 43 jaar friturist. Hij baat de frituur Rapide uit op het Kerkplein van Zaventem. Gisteren raakte bekend dat de Nationale Vereniging van Frituristen een Unesco-erkenning wil als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. 

"Zo'n Unesco-erkenning had er lang moeten zijn", vindt de Zaventemse frituuruitbater. "In het buitenland kennen ze België nu alleen van Dutroux en van andere negatieve zaken. Het wordt tijd dat ze ons land met leuke dingen, zoals chocolade en frieten, op de kaart zetten. " 

Dameskapper

Rudi kwam eerder toevallig in de frietkotcultuur terecht. Hij had gestudeerd voor dameskapper. Hij leerde zijn eerste vrouw kennen. Haar ouders hadden verschillende frituren in de streek van Leuven. Zijn schoonvader zei dat hij hem financieel kon steunen bij het opstarten van een frituur. Van kapsalons kende de schoonvader niets. Rudi kon enkele maanden proeflopen in een frituur van zijn schoonouders. "Ik ben nogal sociaal, ik vond het tof en ik heb nog geen dag spijt gehad van mijn keuze." 

Luxepaarden

Met de jaren heeft Rudi Vanheer de typische Belgische frietkotcultuur zien evolueren. Toen hij in 1978 begon, had hij een klein frietkot van inox. Verluchten gebeurde gewoon door het dak open te zetten. Nu heeft Rudi nog altijd een echt frietkot op het Kerkplein van Zaventem. De omstandigheden zijn wel veranderd. Zijn frietkot heeft een afzuigsysteem, airco en verwarming. "Je kan hier in je beste kostuum komen werken. Wanneer je thuis komt zal je de geur van de frieten niet ruiken. Dat is allemaal verleden tijd. In vergelijking met vroeger zijn we nu luxepaarden", stelt de 62-jarige uitbater van frituur Rapide in Zaventem. 

Kalm, te kalm

Ook Rudi voelt de gevolgen van de coronacrisis. Het aantal klanten is fel geslonken. Veel mensen die werken in de Zaventemse bedrijven komen niet meer langs. "In Zaventem zijn een pak bedrijven", legt Rudi uit. "Ik schat dat er in normale omstandigheden elke dag bijna 10.000 mensen in Zaventem komen werken. Een groot deel van hen zit nu thuis, want ze doen aan telewerk. Dat zijn allemaal potentiële klanten die wij verliezen." 

Meest gelezen