Stad Oudenaarde leert volwassenen fietsen: “Het verhoogt de kans op werk”

Volgende maand kunnen volwassenen in Oudenaarde leren fietsen. Dat gebeurt ook al op andere plaatsen, maar bij de inwoners van Oudenaarde steeg de vraag onlangs sterk. “De fiets is een laagdrempelige oplossing om je te verplaatsen in het verkeer en het verhoogt ook je  kansen op werk ”, zegt schepen voor Sociaal Beleid, Mathieu Mas (CD&V).

Nog veel mensen kunnen of durven niet te fietsen, maar willen of moeten het wel doen, bijvoorbeeld om een job te kunnen krijgen. “Door te leren fietsen, verhoogt de kans op tewerkstelling en kunnen deze mensen zich zelfstandig en gezond verplaatsen naar het werk of bijvoorbeeld naar de winkel”, zegt schepen voor Sociaal Beleid Mathieu Mas (CD&V).

Volgens Mas kan het belang van het rijden met de fiets niet onderschat worden: “We staan er niet bij stil, maar voor sommigen is fietsen echt noodzakelijk om volwaardig te kunnen deelnemen aan de samenleving. De fiets is een laagdrempelige mobiliteitsoplossing.”

Leren fietsen is moeilijker bij een volwassene dan bij een kind, want zij kennen de risico's

Ella Haeck, Sportdienst Oudenaarde

Ella Haeck van de sportdienst Oudenaarde zal de fietslessen geven, en leert de deelnemers eerst de onderdelen van de fiets kennen: “Dan stappen ze met de fiets aan de hand, en daarna kruipen ze op het zadel om hun evenwicht te vinden en te peddelen. Pas dan begint het echte fietsen.”

Leren rijden met de fiets gaat stap voor stap, want het is niet vanzelfsprekend. “Leren fietsen is moeilijker bij een volwassene dan bij een kind, want zij kennen de risico's. Eerst leren we ze om te blijven zitten op hun zadel, want wij zien vaak dat mensen zo snel mogelijk van hun zadel proberen te springen om op de grond te staan en controle te hebben”, legt de sportlerares uit.

Fietstocht in het verkeer

Ook schepen voor Sport, Peter Simoens (Open VLD), geeft aan dat de lessen op maat zijn van beginnelingen: “Onze instructeurs leren iedereen stap voor stap veilig fietsen. Fietsers met al een beetje meer ervaring zijn ook welkom. Het begint met de fiets aan de hand en na het aanleren van basishandelingen zoals remmen, bochten nemen, op- en afstappen volgt uiteindelijk een fietstochtje in het verkeer.”

De lessen zullen normaal gezien plaatsvinden op de parking achter het voetbalstadion van KSV Oudenaarde. Daar kunnen de deelnemers gebruikmaken van rijklare fietsen. Na de lessen krijgen ze ook de kans om zo’n fiets te kopen voor 20 euro. 

kasto80

Meest gelezen