Turkije wil pro-Koerdische partij HDP laten verbieden

De Turkse openbare aanklager wil dat het Grondwettelijk Hof de pro-Koerdische HDP verbiedt wegens haar vermeende banden met de Koerdische terreurbeweging PKK. De oppositiepartij HDP is de derde partij van het land. Vanuit de VS en Europa komt er kritiek. 

In zijn aanklacht schrijft de hoofdaanklager Bekir Sahin dat er geen verschil is tussen de HDP en terreurgroep PKK. De HDP is "een tak van de PKK die de bedoeling heeft om de eenheid van de staat de breken". Daarom wil hij dat het Turkse Grondwettelijke Hof de HDP verbiedt. De PKK, of Koerdische Arbeiderspartij, staat zowel in Turkije, de Verenigde Staten als in de Europese Unie op de lijst van terreurorganisaties. In de voorbije decennia zijn in het conflict tussen Turkije en de PKK al 40.000 doden gevallen. 

De pro-Koerdische partij HDP haalde bij de parlementsverkiezingen van 2018 zes miljoen stemmen binnen, wat goed is voor 55 zetels in het parlement. Ze is daarmee de derde partij van het land, die ook populair is bij linkse Turken. 

HDP al langer onder vuur

Maar de HDP ligt onder vuur: de MHP, de nationalistische partij en coalitiepartner van Erdogans AKP vraagt al langer om een verbod. Selahattin Demirtas, de voormalige leider, zit al meer dan vier jaar in de gevangenis voor zijn vermeende banden met de PKK. Om gelijkaardige redenen zijn tientallen HDP-burgemeesters afgezet.

Gisteren nog heeft het Turkse parlement zijn mandaat afgenomen van een bekend HDP-parlementslid. Mensenrechtenactivist Omer Faruk Gergerlioglu is namelijk veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het verspreiden van terroristische propaganda, omdat hij in een tweet verwijst naar een nieuwsbericht waarin de PKK voorkwam.  

De leider van de MHP is tevreden met de aanklacht, net als de communicatiedirecteur van president Erdogan. Hij noemde het een onbetwistbaar feit dat de HDP banden heeft met de PKK. 

In een reactie ontkent de HDP elke band met de PKK, de partij noemt de aanklacht een aanval op de democratie in Turkije, waarbij de aanklager een politiek bevel uitvoert om de partij uit te schakelen. Als de partij verboden wordt, dan wil ze onder een andere naam weer opkomen, al zal dat niet makkelijk zijn, want de aanklager wil ook de HDP-mandatarissen verbieden om nog een mandaat op te nemen.

VS en EU bezorgd

Internationaal zijn er al bezorgde reacties op het mogelijke verbod. De Turkije-rapporteur van het Europees Parlement, Nacho Sanchez Amor, noemt een mogelijk verbod schadelijk voor de relaties tussen Turkije en de Europese Unie. Het Europees Parlement had eerder al de veroordeling van Gergerlioglu een nieuw voorbeeld genoemd van de slechte situatie op vlak van vrije meningsuiting in Turkije en van de manier waarop antiterreurmaatregelen misbruikt worden om kritische oppositiestemmen de mond te snoeren. 

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde een mogelijk verbod van de partij een ondermijning van de democratie. 

Wanneer het Grondwettelijk Hof een uitspraak doet, is nog niet duidelijk.

Meest gelezen