Katrien Buysse

Unieke vondst tussen Aalst en Lede: "Klein, geel vuurwerk van tiental stervormige bloemen: de bosgeelster"

Tussen Aalst en Lede staat een bloem in bloei die je niet vaak ziet: de bosgeelster. Het is een gele bloem, die zeldzaam is in Vlaanderen. Alleen in de regio Aalst en Lede bloeit de bosgeelster. De bloem overleeft aan de kant van het water en in de schaduw van struiken en bomen. 

Elk jaar maakt Natuurpunt een inventarisatie van alles wat er bloeit en groeit. In de regio Aalst en Lede komt het kleine plantje elk jaar naar boven bij het begin van de lente. De bosgeelster is klein, amper een decimeter hoog met een blad en daaruit bloeien de stervormige bloemen. 

Katrien Buysse

Ontdekt in 1792

De bosgeelster is ontdekt in 1792 door een Franstalige botanist die in Aalst getrouwd was. Hij was, zoals dat vroeger heette, "chirurgijn": een heelmeester. Tijdens zijn wandelingen in de natuur ontdekte hij het gele bloempje en schreef daar uitvoerig over. Toen al was het een uniek plantje en hij noemde het "geel velt ajuin". Het is geen verwijzing naar de spotnaam van de inwoners van Aalst, de "ajoinen". Het is een verwijzing naar de leliefamilie. 

We koesteren het plantje en bij het maaien vragen we extra voorzichtig te zijn

Rik De Baere, Natuurpunt Aalst

Door de zeldzaamheid van het bloempje vraagt Natuurpunt aan de overheden om extra voorzichtig te zijn bij het onderhoud en maaien van de natuurgebieden. Volgens Rik De Baere van Natuurpunt moet de soort behouden blijven: "Als het plantje voorkomt in onze eigen gebieden, dan gaan we daar zeer voorzichtig mee om en maaien eromheen. We vragen ook aan de overheden om voorzichtig te zijn en oog te hebben voor het zeldzame plantje."

kasto80

Meest gelezen