UAntwerpen

Universiteit Antwerpen zoekt tekenvangers: "Bijna de helft van de gerapporteerde tekenbeten wordt opgelopen in de tuin

De Universiteit Antwerpen zoekt enkele honderden vrijwilligers voor een onderzoek naar teken. De bedoeling is dat ze in hun tuin op zoek gaan naar de beestjes en die opsturen naar een laboratorium. Volgens de universiteit worden er steeds meer mensen gebeten door teken. "Ongeveer de helft van de gerapporteerde tekenbeten op tekennet.wiv-isp.be wordt in tuinen opgelopen, maar daar is nog niet veel onderzoek naar gebeurd", zegt onderzoeker Käthe Robert op Radio 2 Antwerpen.

De bedoeling van het onderzoek is in kaart brengen waar en in welke types tuinen er teken zitten. "We vragen vrijwilligers om teken te zoeken en op te sturen naar ons lab", vertelt Robert. "Wij zullen dan nagaan welke soorten het zijn, in welk levensstadium ze zitten en welke bacteriën ze eventueel met zich meedragen."

Wie teken in zijn tuin heeft, vindt dat misschien niet zo fijn, maar het is op zich geen slecht nieuws: "Dat betekent dat je tuin heel biodivers is, dat hij geschikt is om veel vogels en kleine zoogdieren aan te trekken."

Tekenvlag

Wie mee wil zoeken, moet eerst een tekenvlag in elkaar knutselen: "Dat is een wit stuk stof dat je aan een bezemsteel of een andere stok bindt. Dat sleep je dan aan een touw door de tuin. Als er teken zitten, kunnen ze zich daaraan vasthaken. Je kan ze dan eenvoudig van de tekenvlag nemen met een stuk plakband en op een blad papier kleven. Het is vooral ook belangrijk om je daarna te controleren op tekenbeten. En als je er geen vindt, dan is dat ook belangrijk om te laten weten."

UAntwerpen

Meest gelezen