Van topdiplomate tot stemmenkanon: wie is Sigrid Kaag, D66-boegbeeld en rijzende ster in Nederlandse politiek?

In Nederland mag de partij van premier Rutte, de VVD, dan wel afgetekend de grootste blijven, de meest spectaculaire winst bij de parlementsverkiezingen was toch wel voor D66. De links-liberale partij klimt wellicht van 19 naar volgens een laatste prognose 23 zetels. Een succes dat in grote mate te danken is aan lijsttrekker Sigrid Kaag. Wie is de rijzende ster van de Nederlandse politiek?   

Toen de eerste exitpolls binnenliepen en een forse winst lieten zien voor de links-liberale partij D66, waagde de nochtans immer kalm en nuchter lijkende Sigrid Kaag zich even aan een dansje op tafel. 

Bekijk hier een videoportret van Sigrid Kaag (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Met Kaag als lijsttrekker ziet het ernaar uit dat D66 in de buurt komt van het record van partijoprichter Hans van Mierlo uit 1994 - 24 zetels. D66 wordt ook voor het eerst de op één na grootste partij in de Tweede Kamer, het Nederlandse parlement. Door haar fractie werd Sigrid Kaag vanochtend met een staande ovatie verwelkomd.

"Het succes van D66 is dan ook bijna volledig toe te schrijven op het profiel van Sigrid Kaag", zegt ook VRT-journalist Jeroen Reygaert, die de verkiezingen in Nederland ter plaatse volgt. 

Beluister hier het gesprek met Jeroen Reygaert in "De ochtend" (de tekst gaat hieronder door):

Maar dat succes hadden weinigen voorspeld aan het begin van de campagne. De verwachtingen waren hooggespannen, maar Kaag leek ze aanvankelijk niet te zullen waarmaken. Tijdens de eerste tv-optredens kwam ze eerder stroef en warrig over. 

"Nieuw type leider"

"Er was veel kritiek, want er liep van alles mis in het begin. Het leek allemaal niet te lukken", zegt Reygaert. "Maar de voorbije weken zag je Kaag groeien en boven zichzelf uitstijgen. Ze wist zichzelf te verkopen als een nieuw type leider, en daarmee heeft ze duidelijk gescoord."

In een versnipperd politiek landschap was Kaag de enige die het leiderschap van premier en "routinier" Mark Rutte durfde uit te dagen. Ze spreekt zich uit voor duidelijke keuzes in plaats van compromissen. Ze zegt een voorbeeld te nemen aan Angela Merkel en Jacinda Ardern, leiders die niet wachten tot er een draagvlak is, maar zelf een draagvlak creëren.

Kaag ontpopte zich de voorbije weken tot een sterke debater, die zonder de kalmte te verliezen van leer trok tegen oprukkend populisme. Opvallend was het slotdebat van de NOS, waarin ze Geert Wilders van de radicaal-rechtse anti-immigratiepartij Partij van de Vrijheid (PVV) snedig en assertief van repliek diende. "Ik accepteer dit niet", zei ze toen Wilders haar een "verrader" noemde omdat ze als minister van Buitenlandse Handel een hoofddoek had gedragen tijdens een bezoek aan Iran.

(Tekst gaat door onder de foto)

Kaag als minister op bezoek in Iran.
khamenei.ir

Het Midden-Oosten is vertrouwd terrein voor Kaag, die onder meer in Beiroet en Jeruzalem woonde. Voor ze in 2017 als nieuwkomer in de Nederlandse politiek trad, had ze er een jarenlange carrière op zitten als diplomate bij de Verenigde Naties. 

In 2013 kwam Kaag voor het voetlicht toen ze in opdracht van de VN-Veiligheidsraad de ontwapeningsmissie leidde die instond voor de vernietiging van chemische wapens in Syrië. Voor haar werk in het Midden-Oosten kreeg ze in 2016 een belangrijke vredesprijs van de Carnegie-stichting.

(Tekst gaat door onder de foto)

Haar jarenlange internationale ervaring was meegenomen toen ze in 2017 minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking werd in de regering-Rutte III. Vanaf 2018 kwam daar een waarnemend ministerschap van Buitenlandse Zaken bij. 

In 2018 ging een filmpje viraal waarin Kaag tijdens een bezoek aan Tunesië als minister vlotjes van het Arabisch op het Frans overschakelt.

(Tekst gaat door onder de tweet)

Ook puur persoonlijk heeft Kaag een band met het Midden-Oosten. Ze is getrouwd en heeft vier kinderen met een Palestijnse gewezen tandarts, die in de jaren 90 onderminister was in de Palestijnse regering in Ramallah.

Elitair?

Haar internationale profiel wordt ook wel tegen haar gebruikt. Critici schilderen haar af als een elitaire buitenstaander, die te lang weg is geweest om nog veel voeling te hebben met wat er leeft in de Nederlandse samenleving. "Het lijkt soms of ik een eeuwige inburgering moet doen", reageerde ze op die kritiek in een interview met De Volkskrant.

Aan wie haar elitair noemt, antwoordt Kaag dat ze het succes niet zomaar in de schoot geworpen kreeg. Zo kwam ze als 13-jarige in een pleeggezin terecht, omdat zowel haar moeder als haar vader ernstig ziek waren.  

Ik heb altijd geloofd dat Nederlanders niet extreem zijn, maar gematigd

Van haar ambities maakt Sigrid Kaag ook nu geen geheim. Ze hoopt ooit minister-president van Nederland te worden. Voorlopig lijkt ze die post nog te moeten overlaten aan Mark Rutte, maar klaar om mee te regeren is D66. 

"Democraten, het is gelukt", zei Kaag in haar overwinningsspeech. "Er was kritiek. Maar de afgelopen maanden bekroop me het gevoel dat mensen klaar waren voor het optimisme en de visie van D66. Ik heb altijd geloofd dat Nederlanders niet extreem zijn, maar gematigd."

Bekijk hier de bijdrage van Ivan Ollevier vanuit Den Haag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen