Photo Ton Toemen/HH

Verdubbeling van oplichting via internet in Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken: “773.460 euro buit”

In de politiezone van Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken was er vorig jaar een verdubbeling van de oplichting via internet, mails en WhatsApp. Er kwamen in totaal 112 meldingen binnen. Dat is gezegd tijdens de voorstelling van het jaarverslag van de politiezone.

Mensen waren door corona meer thuis, dat hebben criminelen ook gemerkt. Het aantal woninginbraken is in de politiezone gezakt met bijna 40 procent. Maar dat heeft ook een keerzijde want het actieterrein is wat verlegd naar het internet. Korpschef Steve Provost: “De schade bij internetfraude is veel groter dan bij woninginbraken. Die inbraken hebben een enorme emotionele impact op mensen, maar internetcriminaliteit heeft een grote financiële impact." 

De politie doet een oproep aan iedereen om goed op te letten met berichten via mail, WhatsApp of internet. "Ga daar zeker niet op in, of bekijk of er een manier is dat dat veilig kan gebeuren", aldus de korpschef.

Oplichting via internet in Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken

  • 2018: 370.772 euro
  • 2019: 308.900 euro
  • 2020: 773.460 euro

Nieuwe drug lean is heel populair bij jongeren

De politie heeft ook gemerkt dat er meer drugs worden gebruikt in het verkeer. In 2020 zijn er 49 chauffeurs betrapt die onder invloed van drugs waren, het jaar voordien waren er dat amper 20. Door corona waren er meer patrouilles op de baan die gerichtere controles uitvoerden. 

“Het gaat niet alleen over cocaïne, heroïne of cannabis, maar we zien ook nieuwe tendensen”, vertelt korpschef Provost. “We zien nu ook de drug lean die populair is bij jongeren. Dat is een drankje op basis van een hoestsiroop waar nog andere producten worden aan toegevoegd. Dat geeft een roes maar is enorm gevaarlijk. En daar hebben we toch ook een aantal inbeslagnames van gedaan het afgelopen jaar”, waarschuwt Steve Provost.

Meest gelezen