Minister Verlinden bij haar bezoek aan Luik vanmiddag

Verlinden (CD&V) bezoekt gewonde agenten in Luik: "Werkgroep over sociale media en protest uitbreiden"

De politiezones van Luik, Antwerpen, Charleroi en Gent zullen nu ook toetreden tot de werkgroep "new way of protesting" van de federale politie. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aangekondigd tijdens een bezoek aan de politiezone van Luik. Daar werden bij rellen afgelopen weekend 36 agenten gewond. In de werkgroep bekijkt de politie onder andere hoe ze sociale media beter kan monitoren om sneller in te spelen op protest en rellen.

De werkgroep "new way of protesting" werd in februari opgericht onder de leiding van de federale politie en de politie van Brussel. Vanmorgen kondigde minister Annelies Verlinden (CD&V) aan dat de politiezone van Luik ook tot de werkgroep zal toetreden. In Luik kwam het afgelopen weekend nog tot rellen, waarbij ook enkele agenten gewond raakten. Verlinden bracht hen vanmorgen een bezoek.

Maar het blijft niet bij Luik alleen. In persbericht staat te lezen dat ook "andere lokale politiezones die regelmatig met grote manifestaties te maken hebben" zullen toetreden. Het gaat over Gent, Charleroi en Antwerpen.

We gaan ideeën uitwisselen en kijken wat de politie nodig heeft

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

"Het doel van de werkgroep is om de voorbereiding en de aanpak van nieuwe vormen van protest aan te passen. Dit betreft zowel het verzamelen van informatie - met inbegrip van het monitoren van de sociale media - en de risicoanalyse, alsook de opleiding van de politiemensen", aldus het persbericht. "We gaan ideeën uitwisselen en dan bekijken welke middelen de politie nodig heeft", laat Verlinden nog optekenen.

BEKIJK hier het verslag uit "Het Journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Werkgroep?

De werkgroep richt zich dus op nieuwe vormen van protest. Maar wat is dat precies? "De afgelopen jaren veranderden protesten van gedaante", staat er te lezen in het persbericht. "Waar bij traditionele manifestaties doorgaans voorafgaandelijke overleg plaatsvindt tussen de organisator en de politie, is dat bij nieuwe vormen van protest niet het geval. Omdat er geen duidelijk leider is, is het voor de politie vaak moeilijker om de risico's in te schatten en de menigte te controleren."

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Het gebruik van sociale media speelt daarbij dus een grote rol. Het zijn die kanalen die de politie beter moet gaan monitoren. "Die sociale media spelen ook een grote rol tijdens de manifestaties zelf. Zo wordt in real-time gerapporteerd over het protest, maar bevat dit vaak ook foutieve of onvolledige informatie. Dit werkt als een brandversneller op een smeulend vuur, en kan een grote invloed hebben op het gedrag van de manifestanten", aldus het persbericht. "Daarnaast sluiten vaak groepen die geen link hebben met de manifestatie toch aan, met als enige intentie geweld te plegen en schade aan te richten."

Met dat laatste verwijst het persbericht naar de uit de hand gelopen Black Lives Matter-betoging in Luik afgelopen weekend. "Achteraf bleek dat jongeren naar Luik waren gekomen om de confrontatie met de politie bewust op te zoeken", aldus het persbericht. Verlinden wil het thema van nieuwe vormen van protest ook bespreken met enkele buurlanden. 

Meest gelezen