Duitsland, Frankrijk, Nederland en andere EU-landen starten vaccinatie met AstraZeneca weer op na positief advies

Onder meer Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Nederland starten hun vaccinatiecampagne met het vaccin van AstraZeneca weer op nu het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA heeft gemeld dat het vaccin wel degelijk veilig en effectief is. De voorbije week hadden verschillende landen hun vaccinaties met AstraZeneca opgeschort nadat enkele gevallen waren opgedoken van een specifieke combinatie van bloedklonters met een verlaagd aantal bloedplaatjes na vaccinatie. De Scandinavische landen starten de vaccinaties met AstraZeneca nog niet opnieuw op.

Italië begint vrijdag weer te vaccineren met het vaccin van AstraZeneca. Dat heeft premier Mario Draghi vanavond meegedeeld.

Ook Duitsland start de vaccinaties vrijdag weer op. Dat bevestigt minister van Volksgezondheid Jens Spahn.

Frankrijk stuurt zijn vaccinatiecampagne ook weer bij. Om die koerswijziging kracht bij te zetten laat premier Jean Castex zich vrijdag met AstraZeneca vaccineren. De Franse gezondheidsdiensten raden wel aan om de AstraZeneca-vaccins te reserveren voor mensen van 55 jaar en ouder, omdat de ernstige -en zeldzame- stollingsstoornissen die in verschillende Europese landen hebben geleid tot de schorsing van het vaccin alleen werden waargenomen bij mensen jonger dan 55 jaar.  

Volgens de Spaanse krant El País zal Spanje volgende week weer beginnen te vaccineren met AstraZeneca.

Ook Portugal zal de vaccinatiecampagne heropstarten.

Ook in Letland worden de inentingen met AstraZeneca weer opgestart.

Litouwen verandert zijn vaccinatiestrategie en laat de mensen zelf kiezen of ze ingeënt willen worden met het AstraZeneca-vaccin. In het vaccinatiecentrum kunnen ze kiezen welk vaccin ze willen. Als de entstof op dat moment niet aanwezig is, kunnen ze desgevallend later terugkeren.

Ook Bulgarije begint weer te vaccineren met het Brits-Zweedse vaccin. Dat bevestigt het hoofd van de Bulgaarse geneesmiddelenagentschap.

Hetzelfde geldt voor Cyprus, dat ook vrijdag weer begint in te enten.

In Nederland worden de inentingen met AstraZeneca in de loop van volgende week hervat. Dat meldt de Nederlandse omroep NOS.

Ook Ierland zal de vaccinatiecampagne opnieuw opstarten.

Dat geldt ook voor Luxemburg.

Scandinavische landen wachten nog even af

In Zweden wordt pas volgende week beslist of de vaccinatiecampagne met AstraZeneca wordt heropgestart. Het Zweedse gezondheidsagentschap heeft naar eigen zeggen enkele dagen nodig om alle gegevens te herbekijken.

Ook Noorwegen blijft bij een opschorting, in afwachting van bijkomende data in verband met de meldingen in het land.

Ook Denemarken zal nog niet meteen heropstarten. "Ons besluit om de vaccinatie op te schorten tot week 12 (22-28 maart) blijft van kracht.. De komende dagen zal het gezondheidsagentschap samen met het Deense geneesmiddelenagentschap de beoordeling van het EMA evalueren.

Finland, dat in tegenstelling tot de andere Scandinavische landen de voorbije week niet was gestopt met de vaccinatie met AstraZeneca, stopt nu wel tijdelijk met het toedienen van het vaccin. Er wordt onderzoek gedaan naar twee gevallen van complicaties met bloedklonters. De pauze zou alleszins duren tot 29 maart en geldt als voorzorgsmaatregel. 

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" over de beslissing van het EMA:

Videospeler inladen...

Meest gelezen