Videospeler inladen...

Overlegcomité zit (digitaal) bijeen: jeugdkampen in het gedrang? En wat met volledige heropening scholen en horeca?

Het Overlegcomité zit sinds 15 uur bijeen. Het overleg van de verschillende regeringen stond eigenlijk voor volgende week gepland, maar door de onverwacht snelle stijging van de coronacijfers worden de coronamaatregelen nu alweer besproken. De versoepelingen die gepland waren voor 1 april, zullen wellicht tot de paasvakantie uitgesteld worden. Wie ervoor vreesde: een vervroegde avondklok lijkt er niet te komen. 

Normaal gezien zou het Overlegcomité pas volgende week vrijdag opnieuw bijeenkomen. Gisteren werd echter beslist dat de verschillende regeringen die ons land rijk is vanmiddag, om 15 uur, vervroegd bijeenkomen. Digitaal weliswaar, om het goede telewerk-voorbeeld te geven.

De Wetstraat werd de afgelopen week namelijk gealarmeerd door de curves. Lange tijd zijn we er wonderwel in geslaagd die op een - weliswaar hoog - plateau te houden. Maar sinds kort zien we de curves weer stijgen. Sneller dan verwacht werd. 

We zitten voor het eerst in bijna 4 maanden weer gemiddeld boven de 3.000 besmettingen per dag, de afgelopen dagen werden er telkens meer dan 200 covidpatiënten in de ziekenhuizen opgenomen én 1 op de 4 gehospitaliseerden ligt nu op intensieve zorg. 

School en werk

In de wetenschap dat deze cijfers potentieel exponentieel kunnen stijgen en onze ziekenhuizen in ijltempo vol kunnen doen lopen, buigt het Overlegcomité zich nu vervroegd over de cijfers en bekijken de ministers welke maatregelen ze kunnen nemen. 

Wat er in hun gereedschapskist zit, is genoegzaam bekend: maatregelen die onze contacten zoveel mogelijk moeten beperken. Vooral op het werk en in de scholen is dat duidelijk een probleem: een groot deel van de besmettingsclusters vinden daar hun oorsprong.

Het is afwachten wat het Overlegcomité hieraan zal doen. Een vervroegde avondklok, zoals de experten adviseerden, lijkt er alvast niet te komen.  "Het is heel duidelijk dat de politiek daar geen zin in heeft", zegt Wetstraatjournalist Bart Verhulst. "We leven al 22 weken met die avondklok. In Vlaanderen betekent dat binnenblijven tussen middernacht en 5 uur. Die avondklok is sowieso omstreden omdat die onze grondwettelijke vrijheden aantast. Dus verstrengen, dat wil de politiek niet."

Jeugdkampen

“Ik denk dat het vooral zal gaan over het uitstellen van een aantal versoepelingen die beloofd waren voor 1 april”, weet Bart Verhulst nog.

Als alles volgens plan zou verlopen, zouden we vanaf dan weer met 50 mensen naar een cultureel evenement of eredienst mogen gaan. Ook de pretparken zouden weer open mogen en in de paasvakantie zouden er weer jeugdkampen met 25 jongeren mogen plaatsvinden. Dat alles lijkt nu weer op losse schroeven te staan.

“Vooral dat laatste is een heikel punt”, weet Bart Verhulst. Tijdens de paasvakantie worden namelijk de schoolcontacten doorgeknipt. Maar door kinderen samen op kamp te laten gaan, dreig je toch weer besmettingshaarden te creëren.

Bekijk hier de vooruitblik van Bart Verhulst in “Het Journaal” (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

De experten die het Overlegcomité adviseren, raden in een “plan B” ook aan om aan de paasvakantie een extra week afstandsonderwijs te plakken. Als het Overlegcomité op korte termijn wat wil doen, kan men dit in de week voor de paasvakantie bijvoorbeeld weer verplichten voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. 

Als het van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) afhangt, komt er niet zo’n afkoelingsweek. Wat deze week wel al beslist is, is dat de basisschoolleerlingen van het 5e en 6e leerjaar vanaf maandag een mondmasker moeten dragen. 

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) is echter van mening dat er meer moet gebeuren, opdat àlle kinderen na de paasvakantie weer voltijds naar school kunnen gaan.

“Dat blijft het einddoel”, besluit Wetstraatjournalist Johny Vansevenant, samen met de heropening van de horeca op 1 mei. “Ik denk dat daar nu een prijs voor betaald zal worden”, vreest Vansevenant.

Beluister hier de voorbeschouwing die Wetstraatjournalist Johny Vansevenant gisteravond gaf in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”:

Meest gelezen